Volkovi

Lovcem bo pri odstrelu pomagala intervencijska skupina zavoda za gozdove

B.K./STA
7. 8. 2019, 14.37
Posodobljeno: 7. 8. 2019, 14.37
Deli članek:

Lovcem bo odslej pri odvzemu volka iz narave v pomoč tudi intervencijska skupina zavoda za gozdove, so se danes dogovorili na usklajevalnem sestanku na temo aktualne problematike škod zaradi napadov volka.

Profimedia
Volkovi v Sloveniji so del dinarsko-balkanske populacije, ki je po podatkih Evropske komisije med letoma 2012 in 2016 štela približno 4000 volkov.

Kot so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer je potekal usklajevalni sestanek, so se srečanja udeležili državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Jože Podgoršek, državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Marko Maver ter predstavniki Lovske zveze Slovenije in Zavoda za gozdove Slovenije.

"Obe ministrstvi ter ostali udeleženci današnjega sestanka se zavedajo resnosti trenutne situacije. Zaradi ponavljajočih se napadov volkov ter zaradi nujnosti čim hitrejšega odvzema volka iz okolja, kjer je to potrebno oz. kjer je odvzem (lov) volka dovoljen s strani Zavoda RS za varstvo narave, je bil na današnjem sestanku sprejet sklep, da se za pomoč lokalnim lovskim družinam pri odvzemu volka zagotovi pomoč intervencijske skupine zavoda za gozdove," so poudarili.

Ob tem so na kmetijskem ministrstvu dodali, da so začeli s postopkom spremembe uredbe za povečanje deleža sofinanciranja zaščitnih ukrepov (električne ograje). Spremenjena uredba naj bi bila sprejeta do konca leta, stopnja sofinanciranja pa bo predvidoma od 50 do 90 odstotkov, medtem ko je zdaj stopnja sofinanciranja od 30- do 50-odstotna.

Volkovi so do konca junija po podatkih zavoda za gozdove napadli 516 živali: 435 glav drobnice, 30 govedi, 30 konj, dva osla, 17 drugih domačih živali in še dve drugi živali. To je več kot dvakrat toliko kot lani v tem času. Volkovi so namreč do konca junija lani napadli 243 živali: 207 glav drobnice, 26 govedi, šest konj, dva osla in dve drugi domači živali.

V luči vse pogostejših napadov volkov na rejne živali je sindikat kmetov za soboto napovedal protest s sloganom Slovenija ne bo zverinjak!, podporo shodu so že napovedali v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), Zadružni zvezi Slovenije ter v političnih strankah SLS in NSi.

Estrada

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!