Nevarno

Kmetom je prekipelo: načrtujejo izpustitev volka pred stavbo vlade

Mihael Korsika
6. 8. 2019, 19.20
Posodobljeno: 6. 8. 2019, 19.50
Deli članek:

Ogorčeni kmetje, ki so vedno bolj obupani zaradi napadov volkov na drobnico, konje in druge udomačene živali, nameravajo pred vladno palačo v prestolnici na ulice izpustiti živega volka.

Profimedia
Po oceni ministrstva za okolje in prostor v Sloveniji sicer trenutno živi od 88 do 100 volkov.

Iskanje hrane

V eni noči do 160 kilometrov Volkovi živijo v tropih. Najmanjši teritorij, ki ga posamezen volk potrebuje za preživetje, pa naj bi meril 25 kvadratnih kilometrov. Sezonska razširjenost je odvisna od selitev plena. Pri iskanju hrane lahko naenkrat prepotujejo od 40 do 70 kilometrov, znano pa je, da so v eni noči prehodili razdaljo 160 kilometrov, je zapisano na spletni strani Lovske zveze Slovenije.

»Kmetje pripravljajo izpustitev živega volka pred vladno pisarno v Ljubljani,« je na svojem facebook profilu napovedal predsednik zunajparlamentarne stranke SLS Marjan Podobnik. Prvak SLS je to napoved objavil le nekaj ur pred napadom volkov, ki se je zgodil v noči s sobote na nedeljo, ko so divje zveri v Željnah pri Kočevju pokončale najmanj 20 ovac. Do skoraj vsakodnevnih napadov volkov sicer prihaja tudi na pašnikih, na katerih kmetje svoje živali varujejo tudi z ograjami in električnimi pastirji.

V ozadju nezaslišanega načrtovanja izpustitve volka v prestolnici je po Podobnikovem prepričanju vladno podcenjevanje problema, ki ga na vse več območjih predstavljajo napadi volkov in drugih zveri na domače živali. Ob tem se po njegovih besedah tudi ljudje počutijo vse bolj ogrožene.

Občutek popolne nemoči in ponižanja

»Danes mi je kmet, ki je tudi lovec, po dolgi razlagi neznosnosti stanja zaradi vsakodnevnih napadov volkov prostodušno povedal, da pripravljajo odlov volka z uspavalnim nabojem in ga nameravajo pripeljati in spustiti – živega, da ne bo pomote – na službeni lokaciji po njihovem mnenju najodgovornejših za sedanje stanje,« je zapisal Podobnik v soboto zvečer.

Kot je še pojasnil, je na podlagi sogovornikovih besed ocenil, da misli povsem resno in da imajo kmetje pripravljen celoten načrt, ter ga je opozoril, da vpletene v primeru, da bi dejansko izpustili volka, čaka visoka kazen. »Izpustitve živega volka pred pisarnami pristojnih in odgovornih za nevzdržno stanje ne podpiram, čeprav vem, da akcijo pripravljajo zaradi občutka popolne nemoči in ponižanja, saj se ti podeželani počutijo kot tretjerazredni državljani,« pravi Podobnik, ki podpira vse druge aktivnosti za zaščito ljudi na podeželju in njihovega premoženja.

Tako med drugim podpira tudi zahtevo za ugotovitev kazenske in materialne odgovornosti »odgovornih za dokazano in nezakonito naseljevanje volkov v več predelih Slovenije«.

Nikolina Mihalinec
Volkovi drobnico napadajo kljub zaščitnim ukrepom kmetov.

Od 88 do 100 volkov

Po oceni ministrstva za okolje in prostor v Sloveniji sicer trenutno živi od 88 do 100 volkov. Po interventnem zakonu, ki je začel veljati konec junija, lahko lovci iz narave odvzamejo 11 volkov in 175 medvedov, medtem ko so do zdaj na podlagi tega zakona odstrelili 62 medvedov, a nobenega volka. V drugi polovici julija so sicer lovci odstrelili volkuljo v Loški dolini, vendar odstrel ne sodi v kvoto, ki jo predvideva interventni zakon, saj je šlo za izredni odstrel zaradi velike škode, ki jo je zver povročila na tem območju.

Volkovi so do konca junija po podatkih zavoda za gozdove napadli 516 živali, med drugim so tako pokončali 435 glav drobnice, 30 govedi, 30 konj in dva osla, je poročala STA.

STA
Marjan Podobnik.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan