ZAPADLI DOLGOVI

Občina več mesecev ni plačevala najemnine za vrtec

Rok Nose / Dolenjski list
14. 2. 2019, 06.50
Deli članek:

Po besedah novega župana Šentruperta občina dolguje 13 najemnin – reševanje tega problema je zdaj njena prioriteta.

R.N.
Vrtec Čebelica to šolsko leto obiskuje 106 otrok.

Novi župan Občine Šentrupert Andrej Martin Kostelec je bil na začetku januarja presenečen, ko je izvedel, da občina po njegovih besedah že več mesecev ni plačala najemnine za vrtec pri osnovni šoli. Kot je dejal za Dolenjski list, dolgujejo 13 najemnin, zato je reševanje tega problema zdaj njena prioriteta.

Leta 2011 so v Šentrupertu odprli prvi povsem leseni vrtec v Sloveniji, katerega gradnjo so s podeljeno stavbno pravico za 16 let zaupali družbi Jelovica hiše, ki je v lasti Gregorja Benčine. Po tem obdobju bo vrtec Čebelica prešel v last občine, ki sicer od začetka plačuje mesečno najemnino v višini 17.600 evrov, vendar se je po Kostelčevih besedah izkazalo, da v lanskem letu svojih obveznosti ni poravnala. »V januarju me je poklical direktor Slovenijalesa (Gregor Benčina, op. a.), ki me je iskal že decembra, vendar me ni dobil. Ko sva se končno slišala, mi je povedal, da je nujno, da občina poravna svoje obveznosti, drugače bo vrtec prevzela banka. Prosil sem jih, da se srečamo, in ko so prišli na sestanek, so tudi v banki povedali, kakšna je situacija,« je razložil Kostelec in dodal, da so se dogovorili, da občina poravna vsaj eno najemnino, kar so tudi storili. Naslednji teden naj bi se znova sestali in župan upa, da se jim bo uspelo dogovoriti za rešitev, drugače se po njegovih besedah lahko zgodi tudi, da bi banka blokirala račun občine. »Pet od teh trinajstih najemnin je pred izvršbo,« je razkril.

Za poravnavo najemnin so morali vzeti kredit

Ker občina še nima sprejetega proračuna, so na začasnem financiranju, zato je njeno delovanje omejeno, in kot pravi župan, trenutno nimajo denarja, da bi pokrili dolg. Da bi plačali vsaj nekaj najemnin, je občina pri eni izmed bank zaprosila za najem kratkoročnega kredita. Kot še dodaja Kostelec, se poleg tega ukvarjajo še z drugimi terjatvami. Na občini pravijo, da vse moči usmerjajo v rešitev situacije, in poudarjajo, da je bojazen staršev, da bi vrtec zaprli, odveč. A zaradi tega bo letos najverjetneje prikrajšana kakšna občinska investicija.

Nekdanji župan poskušal izničiti pogodbo

Ena izmed možnih rešitev je po Goletovem mnenju prenos objekta na javno podjetje Energetika Šentrupert, ki je v stoodstotni občinski lasti, »pri čemer bi skozi sam postopek vzpostavili tudi ustrezno pravno obliko«.

Zakaj občina ni plačevala najemnine, smo vprašali nekdanjega župana Ruperta Goleta, ki je za naš časopis pojasnil, da je lani »revizija računskega sodišča opozorila, da takšna oblika javno-zasebnega partnerstva po mnenju računskega sodišča ni pravilna«. Dodal je, da je bil razpis za podelitev stavbne pravice in podpis pogodbe leta 2010 narejen po vzoru številnih drugih občin, ki so v tistem času izvajale takšno obliko javno-zasebnega partnerstva. »Sam postopek je za Občino Šentrupert izpeljala zunanja pravna pisarna, specializirana za takšne postopke. Kasneje, v letu 2012, je računsko sodišče sprejelo stališče, da izvedba projektov s podelitvijo stavbne pravice v določenih okoliščinah lahko predstavlja javno naročilo gradnje, zaradi česar bi moral biti izvajalec gradnje izbran skladno s predpisi o javnem naročanju, občina pa bi morala upoštevati tudi predpise, ki urejajo zadolževanje občin. Na podlagi takšnih stališč računskega sodišča so nekatere občine že vložile tožbe na ničnost pogodbe. Občina je po posvetovanju z zunanjo pravno pisarno zadržala plačevanje najemnin v letu 2018, za vsa pretekla leta najemnega razmerja pa so najemnine plačane, in opozorila na potencialno nevarnost glede ničnosti pogodbe ter začela pogovore za razrešitev nastale situacije,« je pojasnil.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan