Končno so se lahko vselili

FOTO: Slovenski družini so se uresničile sanje: to so sadovi dela dobrih ljudi

J.P.
31. 8. 2018, 12.23
Posodobljeno: 31. 8. 2018, 12.39
Deli članek:

O kalvariji družine Rajk iz Podhoste pri Dolenjskih Toplicah smo na teh straneh že pisali. Trnova pot je le dobila srečen konec.

Dolenjski list
Matej Rajk se je včeraj še enkrat več zahvalil vsem, ki so jim pomagali. Ob njem v novi kuhinji Nuša Rustja, gonilna sila akcije, in mati Alenka.

"Vselitev družine Rajk v obnovljeno hišo je še ena od zgodb s srečnim koncem, ki jih pišemo na Območnem združenju RK Novo mesto," je včeraj, kot poroča Dolenjski list, ob zaključku humanitarne akcije – trajala je deset mesecev – dejal predsednik novomeškega Rdečega križa Marjan Grahut.

Dolenjski list
Hiša Rajkovih je znotraj zelo lepo obnovljena. Manjka le še fasada, ki jo Matej načrtuje dati spomladi.

Obsežna humanitarna akcija

Družina Rajk je posebna družina. Mama Alenka in sin Mitja imata posebne potrebe, imel jih je tudi pokojni oče Boris, sin Matej pa bi lahko živel normalno življenje, če ga odraščanje v drugačni družini ne bi zaznamovalo in izločilo. Zanje je širna Slovenija izvedela iz večkrat nagrajenega dokumentarnega filma z naslovom Družina režiserja Roka Bička, ki je družino spremljal, snemal in ji pomagal skoraj deset let.

Dolenjski list
Notranji prostori so svetli, čisti in prijetni za bivanje.

"Film in članek novinarke Zarje Alenke Sivkaje močno pretresel tudi prostovoljko novomeškega združenje Rdečega križa Nušo Rustja, ki je stopila do Bička, svojega bivšega dijaka na novomeški gimnaziji, in mu dejala, da je potrebno nekaj narediti za Rajkove, ki sami niso nikoli prosili za pomoč, zato so o njihovem težkem življenju v dvesto let stari hiši vedeli le nekateri," piše Dolenjski list.

Lani jeseni je novomeški Rdeči križ sprožil obsežno humanitarno akcijo, s katero so družini pomagali obnoviti hišo. Denar so zbirali s prispevki od predvajanja filma Družina, z zbiranjem prostovoljnih prispevkov v času predvajanja filma, dobrodelnim koncertom Gimnazije Novo mesto, licitacijo likovnih del, s prispevki posameznikov, podjetij, društev, organizacij ...

Dolenjski list
Hiša Rajkovih je bila potrebna celovite obnove, ki pa si je niso mogli privoščiti.

Na novomeškem Rdečem križu poudarjajo, da se bodo morali Rajkovi naučiti vzdrževati hišo in vzpostaviti vsakdanji red, pri čimer bodo še naprej potrebovali pomoč. Na sistemski rešitvi že delajo.

Celovita obnova

Hiša Rajkovih je bila potrebna celovite obnove, ki pa si je niso mogli privoščiti. Z denarjem od filma in kreditom je Matej uspel zamenjati streho, za vse preostale nujne posege je zmanjkalo denarja. "Kuhinjo sem vrgel ven, ker je bilo vse gnilo. Hotel sem kupiti novo, a nisem imel denarja. Kupil sem zgornje omarice, da smo vsaj krožnike lahko kam spravili," je za Dolenjski list povedal 26-letni Matej, ki se je vsem iz srca zahvalil, da so jim priskočili na pomoč.

Ko so začeli obnavljati hišo, je občina Dolenjske Toplice Rajkovim omogočila, da so štiri mesece pred kulturnim domom v Podhosti živeli v mobilni hiški, ki jim jo je posodilo podjetje Adria dom, in v bivalnem kontejnerju, ki ga je priskrbela Uprava RS za zaščito in reševanje. Obnova je bila ocenjena na nekaj manj kot 42.000 evrov, a zaradi nekaterih nenačrtovanih, vendar nujnih del, se je vrednost dvignila na okoli 50.000 evrov. "Na računu Rdečega križa se je nabralo več kot 38.000 evrov donatorskih nakazil, 20 donatorjev je pomagalo v materialu in delu. Kar 20 krajevnih organizacij Rdečega križa in osem območnih združenj je skupaj zbralo več kot 9.000 evrov, z vstopninami in prostovoljnimi prispevki na projekcijah filma po Sloveniji pa se je nabralo 7.600 evrov. Po svojih močeh sta pri obnovi pomagala tudi Matej in Mitja," še piše Dolenjski list.

Na novomeškem Rdečem križu poudarjajo, da se bodo morali Rajkovi naučiti vzdrževati hišo in vzpostaviti vsakdanji red, pri čimer bodo še naprej potrebovali pomoč. Na sistemski rešitvi že delajo.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov