Časovnica se ne izteče

Iz Pahorjevega urada odgovarjajo "zmagovalcu" referenduma: To ne bo mogoče

T.L.
4. 4. 2018, 11.56
Posodobljeno: 4. 4. 2018, 12.36
Deli članek:

Časovnica se ne izteče po Kovačičevih željah, referenduma o zakonu o drugem tiru in predčasne državnozborske volitve ne morejo potekati sočasno, sporočajo iz Pahorjevega urada.

Bobo
Borut Pahor

Vili Kovačič, pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru, ki se zdaj zavzema za izvedbo predčasnih državnozborskih volitev in referenduma na isti dan, se je s prošnjo obrnil tudi na urad predsednika republike Boruta Pahorja.

Iz urada pa so mu posredovali odgovor, v katerem je zapisano, da Pahor njegovih želja ne more upoštevati.

Ustavno sodišče bo po besedah predsednice sodišča Jadranke Sovdat že na četrtkovi seji odločalo o pritožbi Kovačiča na sklep Državne volilne komisije, s katerim je ta za datum ponovljenega glasovanja na referendumu določila 13. maj. Kovačič se zoper sklep Državne volilne komisije pritožil tako na ustavno kot na vrhovno sodišče, a je slednje pritožbo zavrglo, ker nima pooblastila za presojanje ustavnosti in zakonitosti določitve datuma glasovanja na referendumu. (STA)

Kot sporočajo Kovačiču, ob upoštevanju ustave, zakona o volitvah v državni zbor in poslovnika državnega zbora "predčasnih volitev v nobenem primeru ni mogoče razpisati na isti dan, kot je razpisano glasovanje na referendumu v nedeljo, 13. maja 2018." Predsednik republike mora namreč ob določitvi datuma glasovanja na volitvah v državni zbor spoštovati določbe omenjenih aktov, ki natančno odrejajo, kako se določijo roki tako rednih kot tudi predčasnih volitev v državni zbor.

Pojasnjujejo, da se je državni zbor z odstopom predsednika vlade Cerarja seznanil 20. marca, 27. marca pa z obvestilom predsednika republike, da ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade. Začeli so teči zakonsko določeni roki za predlaganje kandidatov za predsednika vlade s strani poslanskih skupin ali najmanj desetih poslancev. V kolikor tudi v teh rokih ne bo predlaganega kandidata, bo lahko državni zbor predvidoma 13. aprila sprejel sklep, da poslanci ne bodo izvedli postopka izvolitve kandidata za predsednika vlade.

"Predsednik republike bo v tem primeru v skladu z določbo 111. člena Ustave RS, predvidoma 14. aprila 2018, razpustil Državni zbor RS in razpisal predčasne volitve. V skladu z 81. členom ustave in 13. ter 14. členom Zakona o volitvah v Državni zbor Republike Slovenije se predčasne volitve opravijo najkasneje dva meseca in najprej v 40 dneh po razpustu državnega zbora in razpisu predčasnih volitev. Na tej podlagi je glasovanje na predčasnih volitvah lahko najprej 27. maja 2018," Kovačiču zdaj odgovarjajo iz Pahorjevega urada. 

Estrada

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!