ŽIVLJENJSKA ŠOLA

Tehnologija je uničila gibalne sposobnosti otrok

O. D. / Novice Svet24
3. 4. 2018, 07.00
Deli članek:

Košarkarski klub Kamnik se lahko pohvali z odličnim delom z mladimi, o čemer smo se lahko prepričali ob obisku njihovega treninga v kamniški športni dvorani. Strokovno vodstvo veliko vlaga v delo z mladimi in jim skozi šport ponuja oporo na življenjski poti.

mv
Mladi košarkarji pridno trenirajo, saj imajo dobre soigralce.

V kamniškem košarkarskem klubu veščine pod košem pili šest selekcij, pet mladinskih in članska ekipa, ki se trenutno poteguje za napredovanje v drugo slovensko košarkarsko ligo. Toda v klubu se zavedajo, da se vse začne že pri malih nogah, ko se športna osebnost oblikuje skozi disciplino in motoriko. Košarko vidijo kot aktivno in pozitivno sredstvo za preživljanje prostega časa mladih ter kot protiutež sodobnemu načinu življenja, ki nas je zasul s pametnimi telefoni, računalniškimi igricami in drugimi motnjami. »Naše poslanstvo je usmerjeno k temu, da otrokom ponudimo boljšo mladost, jih spravimo z ulic ter stran od računalnikov in drugih ekranov,« nam je povedal trener Mitja Kocmur in dodal, da je njihov cilj povečati število otrok v klubu in ponuditi kakovostne programe tako tistim, ki jih zanima rekreacija, kot tistim, ki se vidijo v tekmovalnem delu športa.

mv
S potrpežljivim delom in pravim pristopom do otrok, sploh pri najmlajših, je možno spodbuditi kolektivno delovanje, menijo v klubu.

Nekateri ne znajo hoditi

Kocmur ugotavlja, da so otroci že zelo zgodaj podvrženi individualizmu. »Pomembno je, da je on uspešen, pomembno je, da je on najboljši. Včasih je bilo tega manj, ampak tudi takrat v košarki to ni bilo povsem odsotno.«

V klubu ugotavljajo, da so gibalne sposobnosti otrok zaradi sodobnega načina življenja in stvari, ki so otrokom na voljo že od rane mladosti, občutno zmanjšane, saj v njihovem vsakodnevnem življenju ni poudarka na gibanju. »Vse več otrok, ki pridejo v klub, moramo učiti hoditi, ker nimajo gibalnih vzorcev, kot smo jih v mladosti imeli mi, ko smo plezali po drevesih, se igrali gumitvist in podobne stvari,« pravi Kocmur in dodaja, da je zdaj otroke treba učiti vseh gibalnih osnov, ki so bile prej samoumevne. Skrb vzbujajoča težava je tudi prevelika telesna teža pri otrocih, zato v klubu od trikrat do štirikrat na teden otrokom omogočajo, da zdravo preživljajo prosti čas. Osemletni Luka, ki v klubu trenira že polovico svojega življenja, je povedal, da na treningu košarke zelo uživa: »Všeč mi je, ko igramo košarko ali pa delamo gibalne vaje.« Lukov vrstnik Svit, ki je odigral že tri tekme in na njih dosegel veliko točk, se prav tako dobro počuti v kamniškem kolektivu. »Imam prijaznega trenerja in dobre soigralce,« pravi.

mv
Matija Kocmur pravi, da je dobro, če ima igralec talent, vendar ga more kompenzirati z delovnimi navadami, pravim okoljem in odsotnostjo poškodb.

Vsi za enega, eden za vse

Košarka je šport, kjer na vsaki strani stoji pet igralcev, ki morajo priti do žoge in jo pospraviti v nasprotni koš. Brez sodelovanja vseh članov moštva je zato v tej igri nemogoče računati na kakršenkoli uspeh. V Kamniku otroke učijo o pomenu skupnostnega delovanja, ki vključuje sodelovanje in medsebojno spodbujanje. »Učimo jih, da so vljudni do drugih, da znajo spoštovati vsakega, ki ga srečajo – odrasle, hišnika, čistilko … in jasno, prek same igre, ki trenerjem omogoča uspešno pedagoško delo,« pravi Kocmur. Zrcalo pristopa strokovnega vodstva je v otrocih. »Važno je, da sodelujemo,« pravi desetletna Tjaša, ki je trenutno edino dekle v selekciji, a se ne boji pod košem meriti s fanti. Tudi Svit in Luka menita, da so pri košarki najpomembnejši sodelovanje, dobri odnosi in prijateljstvo.

Kaj naredi dobrega košarkarja?

Tako kot v drugih košarkarskih klubih je tudi v kamniškem vpis narasel po zmagi slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu v Istanbulu. Toda navdušenje hitro zbledi, če ni ustvarjenih pogojev za učinkovito delo in če posameznik nima dovolj trdne volje. »Če pogledamo naše trenutno najboljše košarkarje, ugotovimo, da prihajajo iz zelo različnih okolij, od revnih do bogatejših. Zelo pomembno je, da imajo igralci že od mladih nog dobre delovne navade, da so odporni na spremembe, kajti košarka je igra sprememb in človek, ki ga sprememba zmoti, bo zelo hitro našel izgovor, zakaj nečesa ne bi storil. Najboljši košarkarji so tudi pripravljeni sprejeti kritiko in se na podlagi te izboljšati,« zaključuje Kocmur. 

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!