UJPlačam

Po novem bomo lahko državi plačevali brez dodatnih stroškov

G.G./STA
23. 2. 2018, 11.50
Posodobljeno: 23. 2. 2018, 12.00
Deli članek:

Od 1. marca bo več kot 500 različnih obveznosti do države in občin mogoče plačati s plačilnimi karticami brez stroškov plačilnih storitev.

Profimedia
Negotovinska plačilna mesta UJPlačam bodo dostopna na 11 lokacijah po vsej Sloveniji, glede na povpraševanje pa se bo mreža lokacij lahko tudi prilagodila, so sporočili z ministrstva za finance.

Storitev kartičnega plačevanja obveznih dajatev brez stroškov plačilnih storitev za zavezance zagotavlja Uprava RS za javna plačila. Od 1. marca bo tako mogoče plačevanje obveznih dajatev na negotovinskih plačilnih mestih UJPlačam, in sicer s plačilnimi karticami Mastercard, Maestro, Visa in Karanta in brez stroškov plačilnih storitev za zavezance. Gre za stroške, ki jih sicer imajo plačniki v primeru plačevanja prek spletnih bank, na poštnih in bančnih okencih.

Kaj vse bo mogoče plačati?

Na negotovinskih plačilnih mestih UJPlačam bo mogoče plačati vse obvezne dajatve posameznikov, podjetnikov in podjetij - torej od dohodnine, nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, različnih taks in glob do davka na dodano vrednost in prispevkov za socialno varnost.

Plačevanje bo v opredeljenih urah omogočeno na območnih enotah Uprave RS za javna plačila. Tri dodatne enote bodo na dislociranih enotah negotovinskih plačilnih mest uprave, in sicer v Celju, Novi Gorici in Mariboru. Glede na povpraševanje po storitvi UJPlačam bo uprava preučila tudi možnosti za razširitev in prilagoditev mreže lokacij. Na mestih UJPlačam sicer ne bo mogoče plačati drugih obveznosti, kot so plačila elektrike, telefona, komunale, oskrbnine v javnih zavodih, RTV prispevka, ki se plačujejo na račune proračunskih uporabnikov ali pravnih oseb.

Foto plačilo

Na ministrstvu za finance izpostavljajo še druge ukrepe na področju plačevanja dajatev, s katerimi izboljšujejo poslovno okolje. Od konca lanskega leta je na primer na plačilnih nalogih, ki jih kot prilogo k odločbi ali obračunu za odmero dajatev zavezanci prejmejo od Finančne uprave RS (Furs), uvedena QR-koda. Ta koda vsebuje vse podatke, ki so potrebni za plačilo (znesek, račun v dobro, referenco za plačilo) in močno poenostavi plačevanje zavezancem, ki pri plačevanju uporabljajo aplikacije bank za mobilno bančništvo, ki omogočajo foto plačilo, so zapisali.

Trenutno še v razvojni fazi je tudi rešitev poenostavitve spletnega plačevanja obveznosti - združevanje različnih vrst obveznosti v en plačilni nalog - ki bo za zavezance enostavnejša in cenejša, pripravljajo pa jo v Fursu in upravi za javna plačila. Slednja bo podrobneje predstavljena predvidoma do konca letošnjega leta.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste