Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) svetujejo, da se izognete predvsem tistih, ki vsebujejo delno hidrogenirane maščobe in fosfate. Vse te informacije najdete na seznamu sestavin! Želite krof brez aditivov? Pripravite jih doma!
Deklaracija = informacija
Na ZPS so pregledali več predpakiranih krofov. Že pogled na tabelo hranilnih vrednosti razkrije, da večinoma vsebujejo kar nekaj maščobe, nasičenih maščobnih kislin in sladkorja. V povprečju so pregledani predpakirani krofi v 100 gramih vsebovali 14 gramov maščobe, od tega 7 gramov nasičenih maščobnih kislin, ter 16 gramov sladkorja in 0,7 grama soli.
Zdravju škodljive maščobe
Prepričajte se, da na seznamu sestavin ni delno hidrogenirane maščobe, ki je lahko dodaten vir zdravju škodljivih transmaščobnih kislin.
S seznama sestavin lahko razberete tudi, ali krofi vsebujejo delno hidrogenirano maščobo, ki je cenejša surovina, to pa lahko pomeni, da izdelek vsebuje transmaščobne kisline, ki nastanejo pri določenih postopkih hidrogenacije maščob. Kot poudarjajo na ZPS, je uživanje transmaščobnih kislin škodljivo za naš srčno-žilni sistem, saj zvišujejo raven tako imenovanega slabega holesterola in hkrati znižujejo raven »dobrega«. Transmaščobne kisline pa nastajajo tudi ob daljšem segrevanju olja pri višjih temperaturah, na primer pri cvrtju krofov.
Z aditivi ne skoparijo
Predpakirani krofi vsebujejo številne aditive, ki med drugim omogočajo, da ostane krof skoraj nespremenjen do konca roka uporabe, ki je nekje tri do štiri dni. V testo za pripravo krofov so najpogosteje dodani razni emulgatorji (E 471, E 322, E 472e, E481) ter sredstva za vzhajanje (E 450, E 500), sredstvo za obdelavo moke (E 300), barvila (E160a) in arome. Med aditivi velja opozoriti tudi na skupino fosfatov – predpakiranim krofom kot sredstva za vzhajanje pogosto dodajajo difosfate (E450). Prevelik vnos fosforja je za naše telo škodljiv, saj vpliva na demineralizacijo kosti in delovanje srčno-žilnega sistema.