Brihtneži

Videl, premislil, odklenil: dijaki vdirali v sefe

M. Žnidaršič/Novice Svet24
30. 1. 2018, 06.50
Deli članek:

Srednješolsko državno tekmovanje v odpiranju sefov s fizikalno ključavnico. Prvouvrščeni ekipi gresta na mednarodno tekmovanje v Izrael.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Novomeški gimnazijci so svoj sef poimenovali Misija banka.

Videl, premislil, odklenil je bilo vodilo srednješolskega državnega tekmovanja v odpiranju sefov s fizikalno ključavnico, ki ga pripravlja Hiša eksperimentov in ga je pretekli četrtek gostila novomeška gimnazija. Prvo mesto je pripadlo ekipi Gimnazije Želimlje, drugo so zasedli dijaki Gimnazije Nova Gorica in tretje dijaki II. Gimnazije Maribor. Prvi dve ekipi se bosta udeležili mednarodnega tekmovanja v Izraelu. Sicer se je tekmovanja udeležilo osem srednjih šol, poleg omenjenih še Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška iz Maribora, Gimnazija Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija Šolskega centra Novo mesto, Srednja šola za strojništvo Šolskega centra Škofja Loka ter Gimnazija in zdravstvena šola Šolskega centra Nova Gorica.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Zmagovalna ekipa Gimnazije Želimlje.

VDRLI V DESETIH MINUTAH

Luka Vidic iz Hiše eksperimentov je pojasnil, da so dijaki in dijakinje sefe sestavljali v preteklih mesecih in jih opremili z različnimi fizikalnimi problemi in poskusi, s katerimi se da odpreti ključavnico, na tekmovanju pa so z razrešitvijo fizikalnih ugank poskušali vdreti v sefe drugih ekip v desetih minutah. »Bolj kot to je pomembno, da so se pri tem zabavali in odkrili morda ne le način, kako se sef odpre, temveč sto načinov, kako se ne odpre,« je dodal.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Mladi so pokazali veliko inovativnosti.

SEF MORA IMETI ZGODBO

Meril za določitev zmagovalca je več. »Sama ocena komisije je približno 45 odstotkov končne ocene. Mi smo si ogledovali, kako so sefi narejeni, kako robustni so, ali ima sef tudi svojo zgodbo; malo smo tudi dijake izprašali, koliko o teh pojavih, ki so jih predstavljali, vedo. Sicer pa velik del ocene predstavlja mnenje dijakov, ki ocenijo sefe, ki so jih odpirali, in delež tudi to, koliko sefov so odprli in kolikokrat so drugi vlomili v njihov sef,« je pojasnil Vidic in dodal, da je komisija imela zelo težko delo, saj so dijaki izdelali izvrstne sefe. »Potrudili so se tako pri fizikalnih pojavih, ki so jih prikazovali v sefu, kot pri njihovi izdelavi. Užitek je bilo gledati tekmovalce, ki so poskušali vdreti vanje s povsem drugimi idejami,« je bil zadovoljen po uspešnem tekmovanju, ki v ospredje postavlja timsko delo.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Vsi udeleženci letošnjega tekmovanja v odpiranju fizikalnih sefov.

NAPAKA NI SLABA STVAR

Miha Kos, vodja Hiše eksperimentov, je mladim dejal, da vedno rad pride na tovrstne prireditve, ker po zraku kar letijo inovativne ideje. »Včasih je tudi nekaj razočaranja, če nisi pravočasno izvedel neke stvari in se ti zdi, da je bil to neuspeh. A nekaj morate vedeti – pri izdelovanju in odpiranju sefov delate napake, vendar so te napake velik plus. Napaka ni nikoli slaba stvar, je samo en korak naprej do uspeha. Vsaka izkušnja vam bo pomagala, da boste bolj dozoreli. Najboljši asi so delali največ napak!« jim je še položil na srce.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov