Delitev dobička

V NLB štirje novi nadzorniki in izplačilo dividend

M.K./STA
4. 8. 2016, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Slovenski državni holding (SDH) je v imenu države na današnji skupščini imenoval štiri nove nadzornike Nove Ljubljanske banke (NLB).

NLB

To so glede na predlagani dnevni red postali David Kastelic, Alexander Bayr, David Eric Simon in Matjaž Titan. Skupščina je odobrila tudi izplačilo skoraj 44 milijonov evrov dividend.

Razpis za nove nadzornike Nove Ljubljanske banke se je sicer iztekel v začetku maja, potem ko so iz nadzornega sveta največje banke v državi aprila izstopili Janko Gedrih, Anton Ribnikar in Anton Macuh. Ta odstop in nesoglasja med SDH in Banko Slovenije glede njihovega imenovanja na februarski skupščini je v javnosti in politiki močno odmeval.

Pričakovati je bilo imenovanje treh članov v po novem devetčlanski nadzorni svet, a so se v SDH odločili za imenovanje štirih.

Matjaž Titan je univerzitetni diplomirani pravnik. Vrsto let je deloval v KDD kot vodja oddelka za pravno svetovanje, iz česar izhajajo njegove strokovne izkušnje poznavanja delovanja finančnih trgov in klirinških mehanizmov. V poslovni karieri je deloval kot svetovalec več bankam, med drugim tudi v procesu IPO pri NKBM. Trenutno deluje v okviru skupine National User Group pri Banki Slovenije za integracijo slovenskega kapitalskega trga v T28. Bil je direktor družbe Licet in član NS Daj Dam in je arbiter pri Združenju družb za upravljanje.

David Kastelic je univerzitetni diplomirani strojnik, naknadno je opravil magisterij s področja marketinga. Do leta 1998 je bil zaposlen v Philip Morris International, Slovenija, od takrat dalje pa je njegovo poklicno delovanje povezano z Zavarovalnico Maribor. Zadnjih 12 let je bil v zavarovalnici zaposlen na različnih vodstvenih funkcijah, od izvršnega direktorja do člana in predsednika uprave, kar opravlja še danes. Izkušnje z vodenjem je v preteklosti pridobil kot član UO Sava osiguranje v Srbiji, član UO Tabak v Makedoniji in kot predsednik NS Velebit Životno osiguranje. V tem trenutku opravlja še funkcijo podpredsednika NK Maribor, je član NS Jedrskega poola in predsednik revizijske komisije Jedrskega poola in častni konzul Republike Brazilije v Sloveniji.

Alexander Bayr je univerzitetni diplomirani ekonomist, z dolgoletnimi izkušnjami v trgovskem in bančnem sektorju. Trenutno opravlja delo direktorja prodaje v družbi BAWAG na Dunaju. V svoji karieri je deloval na različnih, predvsem izvršnih pozicijah, znotraj različnih bank v več evropskih državah (Slovaška, Avstrija, Slovenija). Bil je predsednik banke Bawag v Sloveniji in član Avstrijsko-Slovaške Trgovinske zbornice.

David Eric Simon je univerzitetni diplomirani ekonomist, z dolgoletnimi izkušnjami s področja bančništva, finančnega poslovanja in vodenja družb. Njegove izkušnje vključujejo finančno prestrukturiranje (CSO Bank), deloval je tudi kot samostojni bančni svetovalec (Morgan Grenfell, PwC). Je član NS Czeck Aerospace Industries. Vodstvene pozicije je opravljal v American Express Bank, Byblos Bank in Commercial Bank of Kuwait, kot neodvisni svetovalec pa je sodeloval tudi z USAID in EBRD na področju razvoja bančnega sistema v Srednji in Vzhodni Evropi. Trenutno opravlja funkcijo predsednika nadzornega sveta družbe Jihlavan a.s.

Trenutni nadzorniki NLB so sicer Primož Karpe, Sergeja Slapničar, Tit Andrej Erker, Uroš Ivanc, Laszlo Urban in Andreas Klingen. Erker je pred današnjo skupščino odstopil s položaja.

Prvič po letu 2009 izplačilo dividend

Skupščina NLB je odločila tudi, kako se bo porabi lanski bilančni dobiček v višini 125,4 milijona evrov. Za dividende bo namenila 43,8 milijona evrov oz. 2,194 evra bruto na delnico, preostali pa bo ostal nerazporejen, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz NLB.

SDH je podelil tudi razrešnici nadzornemu svetu in upravi. To od začetka julija sestavljajo Blaž Brodnjak kot predsednik in člani Andreas Burkhardt, Archibald Kremser ter Laszlo Pelle.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste