Kam na hitri test?

Kontejnerje izpraznili čez noč, potencialno okuženi zdaj mrzlično iščejo testirne točke

S.R.
21. 2. 2022, 11.36
Posodobljeno: 22. 2. 2022, 08.59
Deli članek:

Pričakovati je bilo, da prvi dan obsežnejšega sproščanja ukrepov ne bo potekal brez poporodnih krčev.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Ena večjih zank se skriva v ukinitvi brezplačnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi. Ti sicer še vedno ostajajo brezplačni v primeru dejavnosti, v katerih se testiranje oziroma pogoj T še vedno zahteva. Kaj pa osebe, ki na podlagi simptomov sumijo na okužbo oziroma so bile pozitivne na samotestiranju? Vlada tem svetuje, da opravijo hitri test. Tega kot kaže vendarle ne bo treba plačati iz lastnega žepa. Kot je namreč danes prek Twitterja sporočilo ministrstvo za zdravje, so hitri testi »pri vseh simptomatskih pacientih plačljivi s strani proračuna.« Enako velja v primeru pozitivnega rezultata pri samotestiranju, pri čemer mora oseba za brezplačen test predložiti fotografijo pozitivnega testa oziroma samo ploščico ter se izkazati z osebnim dokumentom.

A težav s tem ni konec. Kot nam je namreč pojasnil bralec, se je v ponedeljek tudi sam znašel v navedeni zagati. Pri samotesitranju je bil pozitiven njegov sin, zato sta se skupaj odpravila na hitro testiranje, a kam? Zbegana sta bila tudi sama, saj so bili kontejnerji, ki sta jih bila vajena na tradicionalnih mestih, prazni, v njih namreč ni bilo osebja. Obiskala sta že tri, a sta vsakič obstala pred zaprtimi okenci. Izvajalci testiranja, med katerimi so tudi koncesionarji in zasebniki, po sobotni odločitvi vlade kot kaže niso odlašali in so svoje testirne točke večinoma zaprli. Testiranja sicer opravljajo zdravstveni domovi po vsej Sloveniji.

Bralec se hkrati sprašuje, kaj storiti, če bo sin na hitrem testu negativen. Sum na okužbo glede na samotestiranje še vedno obstaja, zanesljivost hitrih testov pa je vse prej kot stoodstotna. Ima oseba posledično na voljo le en brezplačen hitri test, ali pa se lahko brezplačno testira večkrat? Za dodatna pojasnila smo zaprosili ministrstvo za zdravje, kjer pa pomislekov zaenkrat še niso dodatno osvetlili.

Brezplačno tudi pri prekinitvi izolacije

Kot je za STA pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, bolnike s simptomi covida-19 na testiranje s hitrim antigenskim testom ali PCR-testom naročil osebni zdravnik. Dodal je, da bo testiranje brezplačno tudi za okužene z novim koronavirusom, ki bodo po sedmih dneh želeli predčasno prekiniti izolacijo. Tudi ti bolniki morajo predložiti dokazilo o pozitivnem rezultatu testiranja, pri čemer Vindišar priporoča, naj osebe, ki so v izolaciji, opravijo samotestiranje. Za potrditev okužbe pa v Sloveniji še vedno velja pozitiven izvid PCR-testa ali hitrega antigenskega testa.

Vindišar ob tem pričakuje, da se bo zmanjšalo število testirnih točk, na ministrstvu pa so pozvali javne zavode, da zagotovijo vstopne točke za testiranje, so dodali na STA.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov