Med ropom molil iz strahu

Brutalno: Župnika Judeža zvezali s cingulumom in mu grozili z izvijačem

Robert Marin
23. 4. 2021, 19.30
Posodobljeno: 22. 1. 2024, 14.34
Deli članek:

Samo Brajdič in Milenko Hudorovac sta priznala brutalen rop župnika Slavka Judeža iz Višnje Gore, vendar se je nekoliko zapletlo, saj sodnica njunega priznanja ni sprejela.

Profimedia
Ves čas so župniku Judežu grozili, da ga bodo ugrabili in odpeljali v Srbijo, zaradi česar je z roparji sodeloval.

Obtožena sta skupaj z neznanim storilcem lani za božič vlomila v prostore župnišča v Višnji Gori. Župnika Slavka Judeža je okoli ene ure ponoči zbudil alarm. Odšel je v predsobo, ga izključil in še preden je lahko po telefonu poklical na pomoč, ga je eden od roparjev lopnil po glavi, da je padel nazaj v posteljo. Vzeli so mu mobilni telefon Samsung Galaxy A5. Eden je župnika pazil, druga dva pa sta premetavala prostore.

Iz denarnice so mu vzeli 270 evrov, iz škatle v predalu pa 1400 hrvaških kun. Želeli so tudi vedeti, kje ima sef, a jim je povedal in pokazal, da v njem ni denarja. Ves čas so mu grozili, da ga bodo ugrabili in odpeljali v Srbijo, zaradi česar je z roparji sodeloval, iz strahu pa tudi molil, beremo v obtožnici. Najmlajši mu je grozil tudi z izvijačem in z njim udarjal po mizi dnevne sobe. Ko jih je prosil, naj mu dovolijo nadeti vsaj nogavice, so ga odpeljali nazaj v spalnico, kjer sta ga Hudorovac in Brajdič zvezala s cingulumom, pasom duhovnega oblačila. »Zvežita ga, to so pedofili, on je pop,« je dejal eden od njih.

Ostal je tudi brez čevljev

Oba obtožena sta stara znanca policije in sodišč ter sta bila v preteklosti že obsojena, trenutno pa sta v priporu. Milenko Hudorovac sicer v neki drugi zadevi, prav tako pa gre za rop, domnevno župnišča v Rovtah pri Logatcu v začetku letošnjega leta.

Oškodovanec se je po njihovem odhodu rešil sam in poklical na pomoč. Ugotovil pa je tudi, da so mu roparji vzeli še slušalko stacionarnega telefona znamke Panasonic, ki je v lasti župnije in je vredna približno 50 evrov, dve ročni uri znamke Edox, vsaka je vredna približno 300 evrov, moške športne copate znamke Adidas iz 80. let prejšnjega stoletja, vredne 100 evrov, dvojne moške pohodne čevlje znamke Alpina, vredne približno 10 evrov. Skupno so Judeža oškodovali za 2109 evrov. Škodo so roparji povzročili tudi z vlomom in rovarjenjem po župnišču, in sicer za približno 1600 evrov. Judež pa v premoženjsko pravnem zahtevku od obtoženih zahteva tudi 3000 evrov za nematerialno škodo. Kot je bilo slišati, ima od ropa dalje težave s spanjem, strah ga je biti sam v župnišču, potrebuje pomoč psihiatrov.

Neskladje glede nastale škode

Tožilka Helena Zobec Dolanc je za Sama Brajdiča v primeru priznanja krivde predlagala dve leti zapora, za njegovega kompanjona Milenka Hudorovca pa dve leti in pol. Oba sta se očitke odločila priznati, sodnica Maja Povhe pa njunega priznanja ni sprejela, ker »priznanji nista v celoti podprti z dokazi v spisu«. Sodnica je namreč ugotovila nekatera neskladja glede ukradenih predmetov oziroma nastale škode med obtožnico in navedbami oškodovanca v preiskavi. O tem bodo v nadaljevanju neposredno povprašali župnika Judeža, ki je bil sicer že včeraj vabljen, vendar je svoj izostanek zaradi strahu pred obtoženima opravičil. Kdaj se bo proces nadaljeval, še ni znano, saj bo sodnica Povhe, ker je zavrnila priznanje krivde obtoženih, predlagala svojo izločitev, o čemer bo odločal predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov