Kriminalistična preiskava v Mariboru

Delavci plačevali za streho nad glavo, a tam niso živeli, pod nosom so se obrisali tudi za prispevke ...

S.R.
23. 9. 2020, 12.36
Posodobljeno: 23. 9. 2020, 16.17
Deli članek:

Z več hišnimi preiskavami na širšem območju Maribora se je prejšnji teden zaključila večmesečna preiskava mariborskih kriminalistov.

Sašo Švigelj
Fotografija je simbolična.

Kriminalisti so preiskovali kazniva dejanja s področja gospodarstva in zlorab pri začasnem prijavljanju tujcev. Prijavo je sprva podal stečajni prijavitelj gospodraske družbe iz okolice Maribora, nato so se dela lotili kriminalisti, ki so ugotovili, da sta odgovorni osebi v družbi pri lopovščini pomagala tudi dva družinska člana, je pojasnil tiskovni predstavnik PU Maribor Miran Šadl. A začnimo na začetku, saj je seznam kaznivih dejanj, ki jih imajo na grbi, zajeten.

Kriminalisti so uvodoma preiskovali kaznivo dejanje oškodovanja upnikov, med katerimi sta največja Finančna uprava Republike Slovenije in Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Odgovorna oseba v družbi, v nadaljevanju glavna osumljenka, je namreč v letih 2016 in 2017 z gotovinskimi nakazili na hrvaški transakcijski račun prednostno poplačala drugega upnika. Skupaj je šlo za znesek približno 80.000 evrov, družba pa je tako kršila Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. 

Glavna osumljenka ima na grbi tudi kaznivo dejanje kršitve temeljnih pravic delavcev, so nato ugotovili kriminalisti. V letih 2015 in 2017 delavcem namreč ni plačevala prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Gre za 15 zaposlenih, skupni znesek neplačanih prispevkov pa znaša približno 14.000 evrov. Po stečaju prve družbe je nato odprla še podružnico hrvaške družbe ter nanjo prenesla poslovanje in prezaposlila večji del zaposlenih. Od aprila 2018 do septembra 2019 jim znova ni plačala prispevkov v višini približno 13.000 evrov.

Plačevali, a tam niso živeli 

Kriminalisti so med preiskavo ugotovili tudi, da je glavna osumljenka ob pomoči dveh družinskih članov na različnih naslovih v Mariboru od leta 2018 naprej lažno prijavila začasno prebivališče za večje število tujcev, pri čemer gre zlasti za delavce iz Bosne in Hercegovine, Kosova in Srbije, torej državljane tretjih držav. Trojica je na naslovih skupno prijavila 103 tujce, kriminalisti pa so ugotovili tudi, da prostori oziroma zadevne nepremičnine niti ne omogočajo bivanja tako velikega števila oseb. Tujci tam niti niso bivali, čeprav so »začasno prijavo« plačevali, še pojasnjujejo pri PU Maribor. Točen znesek vseh plačil zaenkrat ostaja neznan, saj so tujci, ki delajo po gradbiščih, nedosegljivi tako slovenski policiji kot svojim matičnim državam.

Osumljenka je sicer stara znanka policije, zoper njo pa teče več različnih kazenskih postopkov, povezanih s kaznivimi dejanji s področja gospodarstva. Prejšnji teden, ko so izvedli zaključno akcijo, so jo skupaj z družinskim članom pridržali. Preiskovalni sodnik ji je odmeril enomesečni pripor.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan