Šestintridesetletni voditelj Svet24TV Simon Rosc vsak teden gledalcem in poslušalcem Aktuala in Veseljaka z malce resnim obrazom in glasom sporoča različne novice iz Slovenije, tujine, črne kronike, kriminala, gospodarstva pa kdaj tudi kakšno dobro in prijetno. A ko na koncu delovnega dne zapusti studio, se domov odpravi Simon, simpatičen, nasmejan, ljubitelj živali in človek mnogih talentov, od petja do kuhanja.
Ko nam je na uho prišla informacija, da Korošec, ki že več kot desetletje živi v Ljubljani, med sodelavci slovi po svoji božanski orehovi potici, smo se povabili k njemu domov in ga postavili pred izziv, da samo za nas speče orehovo potico.
»Če sem čisto iskren, ne vem, od kod ta fama, da so moje potice božanske, saj sem jih doslej spekel šele pet ali šest. Je pa res, da je že prva odlično uspela in tudi vse naslednje. Vsi, ki so uspeli dobiti kos potice, so jo zelo pohvalili, zato jih bom še naprej pekel. Uporabljam pa kar recept svoje mame, za katerega ne morem reči, da se prenaša iz roda v rod, saj je mama preprosto vzela recept za potico, ga priredila po svoje, potem pa vsakič malo spremenila, kaj dodala, kaj odvzela in vedno je bila odlična,« prizna Simon, ki se tudi na splošno dobro znajde v kuhinji.
»Zelo rad pečem in kuham, še raje pa jem. Že kot otrok sem vedno pomagal v kuhinji, in če sem prišel domov iz šole pred starši, sem vse lepo pripravil za kosilo, tako da mi je danes vsako opravilo v kuhinji precej enostavno.« In zato mu tudi peka potice ne predstavlja večjega izziva. »Narediti potico se mi zdi zelo enostavno, večji problem je čas, ki ga potrebuješ za to, saj je potrebnih kar nekaj ur. Priprava testa, vzhajanje, pa še enkrat vzhajanje, nato v pekaču, pa dobro uro peke … Več kot tri, štiri ure, če pa pomislimo še na pripravo orehovega nadeva … Ja, si je treba vzeti kar nekaj ur,« nam zaupa med spretnim zavijanjem potice, za katero je prepričan, da je ena največjih slovenskih kulinaričnih posebnosti. »Še zlasti orehova potica, v njej je sporočilo, diši po domačem. Ob praznikih mora biti na mizi, zdaj pa sploh, ko je božič pred vrati.«
Za kuhanje si vzame čas
Med pečenjem potice nam simpatični voditelj, ki mu doma družbo dela njegov pasji ljubljenec Thor, zaupa tudi, zakaj se tako rad vrača v kuhinjo. Simonov delovnik namreč predstavlja vsakodnevni izziv, saj na Aktualu in Veseljaku pripravljajo poročila vsako polno uro, zato je treba vsakih 60 minut, kolikor je časa do naslednjih novic, delati res hitro, zbrano in ubrano s preostalo ekipo. »Ko poročila vodim dopoldne, vstajam že ob 4. uri zjutraj, da v miru peljem še Thora na jutranji sprehod. Samega sebe sem presenetil, da s tem nimam težav,« prizna v smehu in pravi, da po končani službi adrenalin in zbranost popustita. »Takrat samo ne smeš obležati. 'Polnim' se s fitnesom in naravo, kamor vsak dan odideva s Thorom, ki je tudi glavni sprostitveni element mojega življenja. Z njim preživim res veliko kakovostnega časa. V resnici sem se za psa odločil prav zaradi želje po kakovostnejšem življenju. Vedel sem namreč, da me bo motiviral in me 'prisilil', da sem nekaj časa samo njegov in da za drugo, kot so skrbi, služba in preostalo, kar ti pobira energijo, ne bo toliko prostora.«
Zaradi Thora ima v stanovanju vse na dosegu rok nad višino, ki jo doseže njegov štirinožni prijatelj. »Bolje tako, saj bi sicer že vse vzel v gobček. Sem pa vesel, da mu božične dekoracije ne predstavljajo tarče za uničenje. Sam sem namreč navdušen nad božičnimi prazniki in tudi jelko postavim že takoj na začetku decembra, okrasim stanovanje, predvajam božične pesmi, da je veselo in prijetno doma. In za zdaj je jelka še cela in okraski na svojih mestih, le dobrote, kot so piškoti ali potica, no, sploh vsa hrana, niso varni pred njim.«
Običajno pa ni tisti, ki poskrbi za praznično potico, saj ta čast pripada najstarejši članici. »Za božič potico vedno speče mama in se ne bom vmešaval v to tradicijo. (smeh) Čeprav je tudi sama že pohvalila mojo potico,« med posipanjem sladkorja na svojo praznično sveže pečeno lepotico v smehu prizna Simon.