Sestavine (za 8 mini pit):
· 125 g moke
· 40 g sladkorja v prahu
· 30 g pistacij
· 85 g masla
· ščepec soli
· 230 g kremnega sira
· 1 limona (naribana lupina + sok)
· 100 g sladkorja
· 230 g smetane za stepanje
· 400 g svežih jagod
Peka:
1. Pečico segrejemo na 180 °C.
2. Pripravimo 8 pekačev (modelčkov) za mini pite, tako da jih rahlo namastimo.
3. V multipraktiku zamešamo moko, pistacije in sladkor v prahu, dokler niso pistacije fino zmlete (približno minuto). Nato v mešalnik dodamo še maslo, sol in nekajkrat poženemo rezila za nekaj sekund, da se masa grobo zamesi in je drobljiva. Dobljeno zmes z rokami potisnemo v modelčke za pito, tako da prekrije dno in robove.
4. Obložene modelčke postavimo na večji pekač in vse skupaj v pečico za 15-20 minut, oziroma dokler testo ne pozlati. Vzamemo iz pečice in pustimo ohladiti vsaj 30 minut.
Za nadev:
1. Z ročnim mešalnikom v večji posodi stepemo kremni sir, da dobimo gladko teksturo. Dodamo naribano lupino limone, sok limone in sladkor ter stepamo, dokler ne dobimo gladke zmesi. V drugi posodi stepemo smetano in jo nato počasi in rahlo vmešamo v zmes s kremnim sirom. Z dobljeno maso napolnimo mini pite, jih pokrijemo s plastično folijo za živila in postavimo v hladilnik za 4 do 24 ur.
2. Pred serviranjem narežemo jagode, jim primešamo žlico sladkorja in dodamo na pite. Za dekoracijo dodamo list mete ali nekaj sesekljanih pistacij.