Čeprav danes mlince ni težko dobiti v trgovini, pa nekako velja, da so tisti, doma narejeni boljši, že zaradi občutka, da smo nekaj naredili sami.
Mlinci so zelo stara in preprosta jed, v bistvu nekvašen kruh in podobne izdelke poznajo marsikje po svetu, recimo tortilje v Mehiki, judovska maca, pa podobni kruhi v Južni Ameriki in Aziji.
Pri nas se tradicionalno pripravljajo ob Martinovem, čeprav ni razloga, da jih ne bi pripravili tudi ob drugih priložnostih. Zelo dobro se podajo k pečenemu mesu, lahko pa jih pripravite tudi kot samostojno jed, ali pa jih izboljšate s popečeno slanino ali ocvirki.
Osnova za mlince so moka, voda in sol. Za boljši okus pa jim pri nas marsikje dodajo tudi jajca ali jajčne rumenjake.
Osnovni recept za mlince je naslednji:
500 g moke
3 dl mlačne vode
žlička soli
kot rečeno, pa lahko dodate tudi 2 jajci ali 2 do 3 rumenjake.
Pečico segrejte na 220 do 240 stopinj.
Moko presejte v večjo posodo. Dodajte sol in premešajte. Za boljše mlince dodajte jajca ali rumenjake.
Počasi in postopno prilivajte vodo, tako da dobite ne preveč mehko testo - nekako bolj trdo kot za zavitek, in bolj mehko kot za rezance.
Sestavine pomešajte in začnite gnesti, tako da testo postane prožno in voljno, površina pa gladka in svetleča. Če ga pustimo počivati, ga tanko premažemo z oljem in pokrijemo. Testo oblikujte v kepo, ki jo premažete z oljem in pustite kakšnih 10 min počivati.
Testo potem razdelite na manjše kose - običajno iz te količine dobte za tri običajne pekače testa - tako da priporočamo, da ga narežete na 6 delov;
Vsak del posebej razvaljajte, vendar ne preveč na tanko - približno za širino noževega debelejšega roba. Zvaljajte v pravokotnik velikosti pol pekača. Če ste spretni, lahko tudi za velikost celega pekača, vendar je tako veliko testo v pekač težje prenesti.
Razvaljano testo položite na pekač s peki papirjem in postavite v ogreto pečico. Za več mehurjev na mlincu ti pred peko z mokrimi prsti po testu poškropite vodo.
Pecite približno 1o minut, da se mlinec rahlo obarva. Obračati ga ni potrebno.
Medtem ko se testo peče, razvaljajte testo za drugo peko.
Pečen mlinec vzamite iz pečice. Uporabite ga lahko takoj ali pa ga ohladite in počakate, da se strdi, potem pa ga nalomite na manjše kose in shranite v vrečki v suhem prostoru.
Preden jih ponudite, jih v skledi polijte s slanim kropom (še boljše z juho) in nekaj minut pustite, da se napijejo in zmehčajo.
Preostanek vode (ali juhe) odlijte in mlince dobro odcedite. Zabelite po okusu.
Dober tek!