Zanimivosti

Mlinci - naredite jih sami

kl
11. 11. 2020, 13.15
Deli članek:

Danes je Martinovo in marsikje bodo že danes ali pa morda v soboto na mizi tradicionalne Martinove jedi - mlinci, rdeče zelje in pečena gos ali račka.

pinterest
Mlinci

Čeprav danes mlince ni težko dobiti v trgovini, pa nekako velja, da so tisti, doma narejeni boljši, že zaradi občutka, da smo nekaj naredili sami.

Mlinci so zelo stara in preprosta jed, v bistvu nekvašen kruh in podobne izdelke poznajo marsikje po svetu, recimo tortilje v Mehiki, judovska maca, pa podobni kruhi v Južni Ameriki in Aziji.

Pri nas se tradicionalno pripravljajo ob Martinovem, čeprav ni razloga, da jih ne bi pripravili tudi ob drugih priložnostih. Zelo dobro se podajo k pečenemu mesu, lahko pa jih pripravite tudi kot samostojno jed, ali pa jih izboljšate s popečeno slanino ali ocvirki.

Osnova za mlince so moka, voda in sol. Za boljši okus pa jim pri nas marsikje dodajo tudi jajca ali jajčne rumenjake.

Osnovni recept za mlince je naslednji:

500 g moke

3 dl mlačne vode

žlička soli

kot rečeno, pa lahko dodate tudi 2 jajci ali 2 do 3 rumenjake.

Pečico segrejte na 220 do 240 stopinj.

Moko presejte v večjo posodo. Dodajte sol in premešajte. Za boljše mlince dodajte jajca ali rumenjake.

Počasi in postopno prilivajte vodo, tako da dobite ne preveč mehko testo - nekako bolj trdo kot za zavitek, in bolj mehko kot za rezance. 

Sestavine pomešajte in začnite gnesti, tako da testo postane prožno in voljno, površina pa gladka in svetleča. Če ga pustimo počivati, ga tanko premažemo z oljem in pokrijemo. Testo oblikujte v kepo, ki jo premažete z oljem in pustite kakšnih 10 min počivati.

Testo potem razdelite na manjše kose - običajno iz te količine dobte za tri običajne pekače testa - tako da priporočamo, da ga narežete na 6 delov;

Vsak del posebej razvaljajte, vendar ne preveč na tanko - približno za širino noževega debelejšega roba. Zvaljajte v pravokotnik velikosti pol pekača. Če ste spretni, lahko tudi za velikost celega pekača, vendar je tako veliko testo v pekač težje prenesti.

Razvaljano testo položite na pekač s peki papirjem in postavite v ogreto pečico. Za več mehurjev na mlincu ti pred peko z mokrimi prsti po testu poškropite vodo.

Pecite približno 1o minut, da se mlinec rahlo obarva. Obračati ga ni potrebno.

Medtem ko se testo peče, razvaljajte testo za drugo peko.

Pečen mlinec vzamite iz pečice. Uporabite ga lahko takoj ali pa ga ohladite in počakate, da se strdi, potem pa ga nalomite na manjše kose in shranite v vrečki v suhem prostoru.

Preden jih ponudite, jih v skledi polijte s slanim kropom (še boljše z juho) in nekaj minut pustite, da se napijejo in zmehčajo.

Preostanek vode (ali juhe) odlijte in mlince dobro odcedite.  Zabelite po okusu.

Dober tek!

Estrada

PR_nedaUkraden
Aktualove zvezde

Neda Ukraden pri vas doma

vid-valic, veseljak, janja-ulaga, nejc-drobnic, jutranja-budnica
Jutranja budnica na Veseljaku

Vid Valič: 'Ženska in moška pamet sta kot jin in jang'

Vojko Korošec isff , Franko Ascani predsednik Ficts  , Andrej Vodušek Radio1
Izjemen uspeh

Film Dežela junakov prejel medaljo in častno omembo na filmskem festivalu v Milanu

Anne Hathaway
Ameriški igralki

V novem Nolanovem filmu naj bi zaigrali tudi Anne Hathaway in Zendaya

blaž-geč-zvita-feltna-1
Publika jim daje energijo

Video: Za fante iz skupine Zvita feltna je vse leto Martinovo

best-fm-stozice
2. rojstni dan BEST FM

10 tisoč obiskovalcev v Stožicah uživalo v balkanskih ritmih

Zanimivosti

leteči tigri
Claire Lee Chennault

Leteči tigri so rešili Kitajsko

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?

gus
3400 kilometrov v napačno smer

Kraljevi pingvin Gus močno zataval s svoje domovine na Antarktiki

rep46-2024_naslovka
Zanimivosti

Vrtljiva vrata Anžeta Logarja: Nazaj v naročje k Janezu Janši

spanje
Različne zahteve glede na starost

Koliko spanca potrebujete glede na vašo starost?