Maline so sedaj na višku in tudi najbolj dobre. Zelo zdrav sadež, ki pa ga morda premalo cenimo, bi se na naših jedilnikih moral znajti večkrat. Odkar imamo zamrzovalnike in skrinje, to ne bi smel biti veliko problem.
Danes pa vam ponujamo recept za hrustljavo malinovo pito, kot idejo za krasen posladek.
Sestavine za 12 kosov:
Za dno:
150 g moke
50 g mletih mandljev
1 ščepec soli
40 g sladkorja
1 žlica vaniljevega sladkorja
100 g hladnega masla
1 jajce
30 g jedilnega škroba
60 g sladkorja
400 ml mleka
2 rumenjaka
2 žlici limoninega soka
2 žlici malinovega žganja
250 g malin
Priprava:
1 Moko, mandlje, sol, sladkor, vaniljev sladkor, koščke masla in jajce na hitro zgnetite v gladko testo. Zavijte ga v folijo in za približno 30 minut postavite v hladilnik.
2 Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Namastite model za pite (premera 26 cm). Testo na pomokani delovni površini razvaljajte na nekoliko večjo velikost od modela in ga obložite z njim. Testo nato prekrijte s papirjem za peko, ga obtežite s suhimi stročnicami in pecite približno 35 minut, da se obarva lepo zlato rjavo. Počakajte, da se ohladi, nato ga vzemite iz modla in pustite, da se ohladi na kuhinjski rešetki.
3 Za pripravo kreme jedilni škrob in sladkor gladko zmešajte s 3 do 4 žlicami mleka. Preostalo mleko zavrite, v vrelo mleko zamešajte jedilni škrob in pustite, da krema lahno vre približno 2 do 3 minute oziroma da se lepo zgosti. Posodo odstavite s kuhalne plošče in kremi primešajte rumenjaka, limonin sok in malinovo žganje. Kremo porazdelite po pečenem dnu pite in jo za približno 1 uro postavite v hladilnik. Maline oplaknite, jih otrite do suhega in nato porazdelite po piti. Po želji potresite še s sladkorjem v prahu.
Čas priprave: približno 1 uro in 35 minut + hlajenje 90 minut.
Na kos: približno 230 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 12 g, ogljikovi hidrati: 23 g.
Še več idej in recpetov pa najdete v zadnji številki revije ★★★ REVIJA LIZA/MAJA ★★★