Riževa ponev z morskimi sadeži (paella)
Sestavine za 4 osebe:
2 žlici olivnega olja
80 g klobase (chorizo)
1 čebula
2 stroka česna
2 rdeči koničasti papriki
1 žlica mlete dimljene paprike
1 žlica paradižnikove kaše
250 g okroglozrnatega riža
800 ml čiste kokošje juhe (lahko iz kocke)
180 g velikih kozic
400 g školjk (npr. klapavic)
25 g peteršilja
Priprava:
1. Klobaso narežemo, čebulo in česen olupimo in na drobno zrežemo. Paprikama odstranim semena in sesekljamo.
2. V veliki ponvi segrejemo olje in tri minute pražimo koščke klobase. Vmešamo čebulo, česen, koščke paprike ter pražimo še tri minute.
3. Potresemo z mleto papriko in dodamo paradižnikovo kašo ter kuhljamo minuto. Dodamo še riž in dobro premešamo.
4. Zalijemo z juho, zavremo, pokrijemo in kuhamo deset minut. Potem dodamo kozice in školjke in kuhamo še pet minut.
5. V tem času je riž že skoraj kuhan. Posodo odstavimo z ognja in pustimo pokrito še pet minut. Postrežemo s sesekljanim peteršiljem.
Majin nasvet
Namesto španske klobase chorizo lahko uporabimo nam bližji in bolj znan kulen.