Uporabljamo sadež– grenivko, iz lupinice stiskajo dišeče eterično olje (več o njem pri kozmetiki), iz grenivkinih pešk delajo tekoč izvleček. Ta je skorajda čudežno sredstvo v boju proti mikrobom ter ga uporabljamo za zdravljenje, razkuževanje in kot konzervans v naravni kozmetiki.
Listi grenivke naj bi učinkovali kot antibiotik.
Zdravilo
Grenivke vsebujejo malo kalorij ter veliko vitaminov in mineralov (vitamina C, A, vitamini kompleksa B). Uživanje grenivk prinese lepo kožo in vas obvaruje številnih bolezni. Redno uživanje grenivk ali sveže iztisnjenega soka zmanjša možnosti za sladkorno bolezen, srčno- žilne bolezni, debelost. Izboljša splošno zdravstveno stanje, poveča cirkulacijo, da energijo, čisti ledvice. Eterično olje (vonj) zmanjšuje tek in občutek lakote. Grenivkin sok deluje na telo in kri alkalno. Uravnava holesterol.
Grenivkin sok vsebuje veliko antioksidantov in ima protivirusno, protibakterijsko delovanje. Zavira tudi plesni. Učinkuje protivnetno, kar pomaga denimo pri gripi in drugih vročinskih obolenjih. Ko zbolimo, pijmo grenivkin sok (svež, kupljeni izdelki nimajo vrednosti), razredčimo ga lahko z vodo in tako poskrbimo za dobro hidracijo telesa. Grenivke tudi krepijo imunski sistem in blažijo vročino.
Če se počutimo nekoliko melanholično, še posebno v turobnih zimskih mesecih, pojejmo kakšno grenivko. Znanstveno dokazano je, da izboljšujejo razpoloženje ter večajo energijo in vzdržljivost.
Grenivke vsebujejo triptofan, snov, ki pripomore k boljšemu spancu.
Svež grenivkin sok oziroma grenivka kot pomoč pri hujšanju
Grenivkin sok zmanjša tek in željo po sladkem. Uravnoteži raven inzulina. Grenivke vsebujejo veliko vlaknin, kar pripomore k boljši prebavi in manjši lakoti. Na dan pojemo eno, največ dve grenivki oziroma si pripravimo sok iz polovice grenivke trikrat na dan. Jemljemo ga pred glavnimi obroki. Kura traja tri mesece.
Grenivka v smutiju
Sestavine (za 2–3 osebe):
- grenivka
- 2 korenčka
- ½ cm ingverjeve korenine
- pol banane
- skodelica vode
Priprava: Sestavine olupimo, očistimo in grobo narežemo, damo v mikser in prilijemo vodo. Takoj spijemo.
Smutiji so tem bolj zdravi, čim več zelenjave vsebujejo. Sama dodam sadje, kot je banana, le zaradi okusa in da je struktura smutija bolj kremasta. Poleg navedenih sestavin lahko dodamo tudi drugo listnato zelenjavo: stebelno zeleno, zelenje sladkega janeža, peteršilj, špinačo …