Krivci, da čevlji, ko jih sezujemo, smrdijo, so znoj, bakterije, vlaga in glivice. Notranjosti obutve je zato sploh v zimskem času treba posvetiti nekaj več pozornosti. Če težavo zanemarjamo predolgo, je lahko odprava neprijetnih vonjav precej težja, prav tako tvegate razvoj glivic in težav z nohti. Uporabo agresivnih sredstev za odišavljanje obutve vam odsvetujemo, vam pa predlagamo, da posežete po nekaterih naravnih sestavinah, ki ravno tako odlično odstranijo neprijetne vonjave.
Olupki citrusov
Pri naravnem odišavljanju obutve vam bodo v odlično pomoč olupki citrusov. Nič pa ne bo narobe, če boste v notranjost iztisnili nekaj kapljic limoninega soka. Ta bo nežno »razkužil in pobil« bakterije, odpravil pa bo tudi neprijeten vonj. Olupke preprosto namestite v obutev in naj tam počakajo čez noč. Vonj bo zjutraj precej prijetnejši. Postopek ponavljajte dlje časa, nič pa ne bo narobe, če bo to postalo vaša rutina.
Eterično olje čajevca
Eterično olje čajevca deluje protiglivično in protibakterijsko, zato se pogosto uporablja tudi v primerih, ko naše noge ali nohte napadejo glivice, plesni in druge kožne nadloge. Z eteričnim oljem boste odgnali mnoge težave s stopali, ki prispevajo k razvoju neprijetnih vonjav tudi v obutvi ter so povezane s prekomernim razmnoževanjem škodljivih bakterij in glivic. Nekaj kapljic eteričnega olja čajevca zato zvečer nakapljajte v čevlje. Položite jih na suho in toplo mesto. Priporočamo vam, da postopek ponavljate po potrebi vsaj 14 dni.
Jabolčni kis
Čeprav se sliši morda nekoliko neverjetno, je jabolčni kis odlično sredstvo, ki bo poskrbelo za osvežitev notranjosti vaše obutve. Kis sam po sebi zaradi ocetne kisline deluje močno protibakterijsko in protiglivično. Tako z uporabo kisa zmanjšate možnost nastanka glivične okužbe stopal in nohtov ter podobne zaplete, ki radi nastanejo zaradi prekomernega potenja.
2 pristopa
Kosem vate pomočite v kis in ga položite v čevelj. Pustite delovati vsaj 12 ur, nato posušite. V razpršilko nalijte nekaj kisa in popršite notranjost. Pustite, da se dobro posuši