90 milijonov odmerkov

Zdaj je znano, kaj Evropska unija zahteva od AstraZenece

S.R./STA
11. 5. 2021, 15.13
Posodobljeno: 11. 5. 2021, 15.13
Deli članek:

Čeprav je zaupanje v cepivo AstraZenece nizko, se zaradi precej premajhne dobavljene količine v zakulisju bije pravna bitka. Evropska unija je zoper AstraZeneco vložila dve tožbi.

Profimedia
AstraZeneca bi morala državam članicam v prvem četrtletju dobaviti 90 milijonov odmerkov cepiva.

Tiskovni predstavnik Evropske komisije Stefan De Keersmaecker je na današnji novinarski konferenci pojasnil zahteve do framacevtske družbe AstraZeneca, ki jih je opredelila tožbi, ki jo je konec aprila v imenu 27 držav članic vložila na belgijskem sodišču. Od sodišča zahtevajo, da družbi odredi dostavo 90 milijonov odmerkov cepiva ob 30 milijonih odmerkov, ki jih je že dostavila v prvem četrtletju. V kolikor AstraZeneca te obveznosti ne bo izpolnila, bi lahko zahtevali plačilo denarne kazni.

Tožbo je vložila zaradi dobave znatno manj cepiva, kot bi ga podjetje moralo dobaviti po pogodbi, sklenjeni avgusta lani. Astrazeneca  je v prvem četrtletju članicam EU dobavila le 30 milijonov od predvidenih 120 milijonov odmerkov, za drugo četrtletje pa je napovedala 70 milijonov odmerkov namesto 180 milijonov, kolikor bi jih morala dobaviti v skladu s pogodbo.

Še ena tožba

De Keersmaecker je tudi sporočil, da je Komisija na sodišču v Belgiji proti podjetju vložila tudi drugo tožbo. V prvem nujnem postopku, ki že poteka, želi dokazati nujnost zadeve. V drugem, ki se bo začel 24. septembra, pa pričakujejo, da sodišče presodi utemeljenost primera, torej ali je AstraZeneca kršila predkupno pogodbo,.

Ob tem je izpostavil, da cilj tožb ni kaznovati AstraZeneco z globo ali zahtevati odškodnino, temveč zagotoviti, da bo dogovorjene odmerke cepiva dostavila, saj države članice potrebujejo cepivo med kampanjo cepljenja prebivalstva. Če pa bi podjetje denarna kazen vzpodbudila k izpolnitvi obveznosti, bi lahko zahtevali plačilo globe.

Povedal je še, da bo komisija argumente predstavila na sodišču in ne na novinarski konferenci, ter izrazil prepričanje, da ima trdne argumente. AstraZeneca ima industrijske zmogljivosti, v katere smo znatno vlagali, v EU in Združenem kraljestu pa obstaja več tovarn, ki podjetju omogočajo proizvodnjo potrebnih odmerkov cepiva, je dejal.

Prepričani, da imajo trdne argumente

V AstraZeneci menijo, da je tožba neutemeljena. Sklicujejo se na sporno pogodbeno določilo, da si podjetje za izpolnitev obveznosti "prizadeva po najboljših močeh", kar da so storili. S tem se želijo otresti odgovornosti za okrnjeno dobavo cepiv Uniji. V Uniji to tolmačenje zavračajo.

V komisiji izpostavljajo, da je namen EU od samega začetka zagotoviti oziroma pospešiti dobavo odmerkov, predvidenih po pogodbi. Ker pogovori s podjetjem niso prinesli želenih rezultatov, ni preostalo drugega kot pravna pot. Prepričani so, da imajo trdne argumente. Prva ustna obravnava v prvem postopku bo po napovedih 26. maja.

Več članic Unije je sicer uporabo cepiva AstraZenece omejilo zaradi redkih primerov krvnih strdkov po cepljenju, medtem ko v javnosti vztraja nezaupanje do njega.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov