Slovenija

Tokrat manjša pošiljka cepiva, nato bodo količine "občutno" večje

S.R./STA
18. 1. 2021, 13.35
Posodobljeno: 18. 1. 2021, 13.39
Deli članek:

V Slovenijo je prispela nova pošiljka cepiv proti covidu-19, pričakovano manjša kot pretekle tedne. Po besedah državnega sekretarja Jelka Kacina bo namenjena za drugi odmerek tistim, ki so že bili cepljeni.

Profimedia
Cepivo proizvajalcev Pfizer in BioNTech.

Cepljenje proti covidu-19 se je v Sloveniji sicer začelo 27. decembra, torej pred tremi tedni. Najprej so cepili stanovalce domov za starejše, sledili so najbolj izpostavljeni zaposleni v zdravstvu in domovih, nato pa drugi zdravstveni delavci in starejši prebivalci, ki ne živijo v domovih za starejše.

V Pfizerju in BioNTechu zagotavljajo, da bodo že prihodnji teden dobavili prvotno predvidene količine. Kot so zapisali v skupnem sporočilu Pfizerja in BioNTecha, bo manj cepiva dostavljenega le v tem tednu. "V tednu, ki se začne 25. januarja, pa se bomo vrnili na prvotne količine dobav za Evropsko unijo. Od tedna, ki se začne 15. februarja, se bo količina dobav povečala, tako da bomo lahko zagotovili celotno količino dogovorjenih doz cepiva za prvo četrtletje in občutno večje količine v drugem četrtletju," so še zapisali. Dodali so, da bodo Evropsko komisijo, države članice EU in druge države obvestili o spremenjenih urnikih dobav. 

Slovenija je sicer v preteklih tednih prejemala okoli 16.500 odmerkov cepiva na teden. Kot je na današnji vladni novinarski konferenci pojasnil Jelko Kacin, ki je z današnjim dnem nastopil funkcijo državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, pristojnega za cepljenje proti covidu-19, pa je v zadnji pošiljki sedem škatel po 195 vial cepiva. To v primeru, da se iz vsake viale dobi po pet odmerkov cepiva, pomeni 6825 odmerkov, v primeru šestih odmerkov iz vsake viale pa 8190 odmerkov cepiva, kar je manj kot polovica od prejšnjih tedenskih pošiljk, ki jih je prejemala Slovenija. 

Viale iz te zadnje pošiljke po Kacinovih navedbah "po logiki stvari ne morejo biti porabljene za nič drugega kot za drugi odmerek tistih, ki so bili cepljeni prvi". Podrobneje na vprašanja o dobavah cepiv in cepljenju pri nas Kacin danes ni odgovarjal, bo pa tej temi namenjena torkova novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!