Nekateri so stavili in izgubili

Ste oddajali in pred dacarji skrivali? Ta mesec pošiljajo globe od 400 do 30.000 evrov

T.L.
6. 2. 2018, 10.24
Posodobljeno: 6. 2. 2018, 10.29
Deli članek:

Konec leta je Furs obveščal javnost, da je pridobil podatke o dohodkih, doseženih z oddajanjem nepremičnin v turistični najem. Vsi, ki so na takšen način služili, so imeli možnost, da registrirajo dejavnost in se samoprijavijo. Nekateri so to storili, drugi ne.

Profimedia
Kršiteljem grozi globa od 400 do 30.000 evrov.

Iz Finančne uprave RS so sporočili ugotovitve poziva, s katerim so ljudi obvestili, da so prejeli podatke o dohodkih, doseženih z oddajanjem nepremičnin v turistični najem, in da naj tisti, ki se še niso, do konca minulega meseca dejavnost registrirajo in opravijo tudi samoprijavo.

Iz Fursa zdaj sporočajo, da se je do konca januarja letos na novo registriralo 374 sobodajalcev za oddajanje nepremičnin v turistični namen, in sicer:

  • 257 sobodajalcev za naprej (od tega 216 fizičnih oseb z dejavnostjo in 41 pravnih oseb): 41 % zavezancev je z območja FU Ljubljana, 16 % z območja FU Kranj in 14 % z območja FU Koper.
  • 155 fizičnih oseb se je registriralo za nazaj (od tega 73 % z območja FU Ljubljana): od teh pa je 38 fizičnih oseb takšnih, ki so se registrirale tako za nazaj, kot tudi za naprej.

Na Fursu nadaljujejo, da je 74 fizičnih oseb, ki je do konca januarja na novo registriralo eno izmed dejavnosti sobodajalcev, predložilo 119 obračunov, v katerih so napovedali prihodke, dosežene z oddajanjem v turistični namen za 660.263 €. Obračuni so bili predloženi za obdobja od 2012 do 2017, različno po posameznih zavezancih. Najvišji znesek samoprijave dohodka je pri enemu izmed zavezancev znašal skoraj 80.000 evrov.

Več kot 1000 kršiteljev

Finančna uprava RS bo v letu 2018 nadaljevala z aktivnostmi poostrenega nadzora pri sobodajalcih in sankcionirala tiste zavezance, ki so dosegli dohodek iz oddajanja nepremičnin v turistični najem in se niso odzvali na javni poziv.

So pa na Fursu na podlagi v preteklih mesecih prejetih podatkov o oddajanju nepremičnin v turistični najem ugotovili, da 1.056 zavezancev ni imelo registrirane dejavnosti in ni prijavilo prihodkov v višini 1.676.420 evrov. 

In kaj čaka kršitelje? Vsem, ki se niso ustrezno registrirali in samoprijavili do konca januarja letos, bo Furs odmeril davek in jih tudi sankcioniral. Globa lahko znaša od 400 do 30.000 evrov, odvisno o vrste kršitve (npr. delo na črno, nedovoljeno oglaševanje dejavnosti na spletnih portalih, neprijava dohodka).

Februarja 2018 bo finančna uprava začela zavezancem, za katere razpolaga s podatki o doseženih dohodkih iz oddajanja nepremičnin v turistični namen in se do roka niso ustrezno registrirali in samoprijavili, pošiljati pozive. Davčnemu organu bodo morali predložiti davčni obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz opravljanja dejavnosti za dohodke, dosežene iz naslova oddajanja nepremičnin v turistični najem, ki so jih pridobili v obdobju zadnjih petih let, torej od leta 2012 dalje.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov