Slovenija

Prvi dan stavke energetikov: zdaj čas za pogovore

M.K./STA
4. 4. 2016, 11.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Prvi dan splošne stavke v energetiki, je potekal v obliki dveurnih zborov delavcev, ki se jih je udeležilo okoli 3000 zaposlenih,

Arhiv Svet24
Sindikat do četrtka ni predvidel novih stavkovnih aktivnosti.

"Zbori so potekali korektno, brez posledic za kogarkoli. Dali smo jasen signal vladi, da se je treba usesti za pogajalsko mizo in se pogovoriti, kako naprej," je povedal predsednik sindikata energetikov Branko Sevčnikar.

Do četrtka zdaj ni predvidenih stavkovnih aktivnosti, to je čas za pogovore.

Današnjih zborov se je po njegovih pojasnilih udeležilo okoli 3000 zaposlenih v distribucijskih in proizvodnih družbah, kar je več kot 60 odstotkov vseh zaposlenih v energetiki, brez Premogovnika Velenje. Ta namreč ni vključen v sistem Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije.

Medtem ko se stavki pridružujejo v nekaterih proizvodnih družbah HSE (Dravskih elektrarnah, Soških elektrarnah in Termoelektrarni Šoštanj), se drugi proizvodni steber, nad katerim bdi Gen energija, stavki ne pridružuje.

Zbore bo opoldne analiziral stavkovni odbor, ki bo še danes podal tudi predlog za pogajanja vladi, je še pojasnil Sevčnikar. Zdaj sicer do četrtka ni predvidenih nobenih stavkovnih aktivnosti.

Aktivnosti bodo stopnjevali

Dve stavkovni zahtevi

 Sindikat je na vlado naslovil dve stavkovni zahtevi:  da sprejme odločitev o prestrukturiranju in organiziranju slovenskega elektrogospodarstva in da se do sprejetja dokumenta ustavijo načrti odpuščanja pod pretvezo racionalizacij in optimizacij v elektrogospodarstvu.

Sindikat namerava stavkovne aktivnosti do 21. aprila, ko naj bi se stavka končala, stopnjevati. V četrtek bodo v proizvodnih družbah - Dravskih elektrarnah, Soških elektrarnah in Termoelektrarni Šoštanj - med 8. in 10. uro omejevali proizvodnjo, v ostalih družbah - med drugim v elektrodistribucijah, Elesu, Plinarni Maribor, trboveljski termoelektrarni in Energetiki Ljubljana - pa je v tem času predvidena le prekinitev dela.

To se bo v enakem časovnem razponu ponovilo še 12. in 14. aprila. Enake dejavnosti bodo 18. aprila potekale med 8. in 12. uro, 21. aprila pa se bodo podaljšale še za dve uri, torej bodo potekale med 8. in 14. uro.

Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije je na vlado posredoval dve stavkovni zahtevi: da oblikuje in sprejme odločitev o prestrukturiranju in organiziranju slovenskega elektrogospodarstva ter da se do sprejetja zahtevanega dokumenta v elektrogospodarstvu ustavijo vse enostranske aktivnosti na področju odpuščanja pod pretvezo domnevnih racionalizacij in optimizacij.

Država ne ve, kaj početi z energetiko

Kot ugotavljajo v sindikatu, se s to panogo nihče ne ukvarja resno, država nima jasne slike, kaj bi z energetiko počela. Sindikat se boji, da bi energetske družbe prišle v last tujcev, pogreša tudi racionalno organiziranost elektrodistribucije.

Medtem ko so v sindikatu energetikov poudarili, da bo proti koncu ob neodzivnosti vlade morda čutiti posledice pri oskrbi z elektriko, so v sistemskem operaterju prenosnega omrežja Eles zagotovili, da se to ne bo zgodilo - zaradi zadostnih čezmejnih prenosnih zmogljivosti, ki presegajo porabo električne energije v Sloveniji.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste