Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Znanstevniki odkrili škodljive učinke priljubljenega posta


T.N.S.
9. 3. 2025, 06.07
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Post s presnimi sadnimi in zelenjavnimi sokovi je priljubljena ‘očiščevalna’ kura. A morda ne najbolj zdrava.

profimedia
Postenje s sadnimi in zelenjavnimi sokovi je zelo zdravilno.

Na obzorju se kaže pomlad in predvsem lepši spol že prešteva, koliko tednov je še na voljo pred skokom v kopalke. Ena od najbolj priljubljenih hitrih diet je prav post s sokovi. Njegovi zagovorniki trdijo, da prinaša številne koristi, kot so odstranjevanje toksinov iz telesa, izguba kilogramov in spreminjanje črevesne flore v korist bakterij, povezanih s hujšanjem. Vendar večina teh trditev temelji na anekdotah, ne na znanstvenih dokazih. Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) opozarja, da takšna prehrana ne zagotavlja dovolj energije in hranil in redko vodi do trajne izgube teže. Nova študija celo ugotavlja, da lahko že samo tridnevno postenje s sokovi vpliva na mikrobiom v naših ustih, poveča število vnetnih bakterij in zmanjša količino koristnih bakterij.

Podpora slabim bakterijam

Raziskava, objavljena v reviji MDPI Nutrients, je pokazala, da so po tridnevni kuri s sokovi udeleženci imeli v svojih ustih precej slabše uravnotežen mikrobiom kot pred tem. Na raziskavo so jih pripravili tako, da so se najprej hranili zdravo. Uživali so organsko sveže sadje, zelenjavo, brezglutenska žita in jajca ter pili po osem kozarcev vode na dan. Izogibali so se kofeinu, alkoholu, sladkorju, predelani hrani, mlečnim izdelkom, rdečemu mesu in glutenu. Njihov ustni mikrobiom je torej imel idealne razmere za zdrav razvoj in uravnoteženost. Potem so na njih preizkusili tri diete. Ena skupina je opravila post s sokovi, druga je uživala običajno prehrano in zraven pila sokove, tretja pa se je prehranjevala s polnovredno rastlinsko hrano in omejila kalorije. Po treh dneh so se vsi vrnili k svoji običajni prehrani. V različnih fazah študije so raziskovalci zbirali vzorce sline, blata in tkiva ličnic ter analizirali bakterijsko sestavo.

Kaj se je izkazalo?

Izkazalo se je, da se je prav pri skupini, ki se je postila s sokovi, najbolj spremenila sestava sline in vzorcev tkiva. Namnožile so se proteobakterije, ki so povezane s številnimi vnetnimi boleznimi, vključno z vnetnimi črevesnimi boleznimi, manj pa je bilo firmikutov, vrste bakterij, ki so pomembne za presnovo prehranskih vlaknin.

Drugi dve skupini sta imeli precej manj porušeno ravnovesje mikroorganizmov v ustih. Čeprav je dieta trajala le tri dnevi, se je mikrobiom pri vseh spet uravnovesil šele po dveh tednih. Avtorji študije opozarjajo, da te spremembe škodijo zdravju in da ne gre podcenjevati pomembnosti tega, da jemo uravnoteženo in raznovrstno prehrano. »Številne bakterije, ki so se namnožile pri osebah, ki so bile na dieti s sokovi ali kombinaciji soka in hrane, pomenijo tveganje za vnetne procese, kolorektalnega raka, bolezni srca in ožilja, gingivitis in parodontalne bolezni,« so zapisali.

Prispevek si lahko preberete v reviji Jana,  št. 9, 4. marec 2025.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.