Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Kaj jesti, ko nastopijo težave z želodcem in zgago?


Sonja Grizila
8. 3. 2025, 05.02
Posodobljeno
12:39
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Na prehodu iz zime v pomlad se rade oglasijo želodčne težave, ni krivo le sevanje s Sonca, ampak predvsem pust in velika noč, oba sta mastnih ust, visokih glikemičnih indeksov in množice kalorij.

revija Jana
kolmež

Ko se prebava podre, boli v želodcu in peče zgaga. Poskušajmo najprej z razumnim postom in zelišči, ki smo jih shranili lani ali pa jih kupimo v zeliščni lekarni. Če se v tednu do dveh težave ne umirijo, bo treba k zdravniku.

 Seveda pa moramo svojim težavam najprej prilagoditi hrano – vedeti moramo vsaj to, ali imamo preveč ali premalo kisline in katera hrana nam koristi ali škodi. Če neprimerno hrano vseeno jemo, včasih se ji pač ne moremo izogniti, skušajmo takoj popraviti napake, kolikor je mogoče. Če na primer ne prenašamo ocvrtih jedi, kamor ne spadajo le pomfrit in dunajski zrezki, ampak tudi krofi, se tem jedem dosledno izognemo. Hrana naj bo kuhana ali dušena, kar velja tudi za zelenjavo – surova zelenjava v kriznih časih bolj škodi kakor koristi, saj lahko napihuje.

 Univerzalno zdravilo za želodec so kolmeževe koreninice, ki jih sicer nabiramo zgodaj spomladi, pametno je poiskati najdišča, ker jih včasih zelo težko najdemo pri prodajalcih. Maria Treben trdi, da lahko ozdravijo tudi rakave tvorbe v prebavilih. Žličko koreninic namakamo čez noč, zjutraj malo pogrejemo, precedimo in pijemo po dva požirka pred obroki in po njih. Bolečine v želodcu minejo zelo hitro. V navodilih na vrečkah piše, da čaj kuhamo, vendar pa ni tako učinkovit, kot če koreninice namakamo.

Grenčice najbolj pomagajo pri želodčnih težavah

Bolj znane zdravilne rastline za želodec pa so tiste z veliko grenčine. Najbolj grenek je pelin, najbolje je, če ga naberemo visoko v hribih, ker ima precej več učinkovin kakor nižinski. Priprava: žličko pelina prelijemo s četrt litra kropa, pustimo stati dvajset minut, precedimo in pijemo z žličko medu.

Tako pripravljamo tudi zelo grenko tavžentrožo, ki je pravi balzam za trebušne žleze in slinavko. Rastlino z drobnimi vijoličnimi cvetovi je treba dobro poznati, saj jo lahko zamenjamo s kakšno drugo. Od vsega pa najbrž najbolj poznamo materino dušico, ki jo imamo gotovo na vrtu ali ob bližnjih poteh. Čaj ugodno vpliva na vse telo pa tudi na duševne težave, je pa zel najbolj znana kot zdravilo proti želodčnim in črevesnim težavam ter proti zasluzenim pljučem in kašlju. Žličko zeli prelijemo s skodelico kropa in namakamo deset minut, tri skodelice na dan so dovolj.

Prispevek je bil objavljen v reviji Jana,  št. 9, 4. marec 2025.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.