
Paradižnik za vroče čase
z paradižnika pripravljamo juhe, hladne omake, osvežujoče solate in seveda še marsikaj – uživajmo, saj vemo, da bo njegov okus trajal le do konca poletja.

Gratinirani paradižniki
Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Pečenje: 25 minut
Sestavine: paradižniki v grozdu * drobtine * sol * poper * origano * olivno olje.
Paradižnike operemo in prerežemo na polovico. Z žličko izdolbemo in odstranimo semenje in vodene notranje stene. Za deset minut zložimo polovice na plast papirnatih brisač, da se osušijo. Pekač prekrijemo s papirjem za peko in premažemo (s čopičem) z malo olja. S prerezano stranjo navzdol zložimo paradižnike v pekač. Za deset minut jih postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj. Tako se bodo dobro osušili. Potem vzamemo pekač iz pečice, paradižnike pa obrnemo. Vsako polovico potresemo z malo drobtin, solimo, popramo in začinimo z origanom. Pokapljamo jih z oljem in damo še za 15 minut v pečico. Če v tem času paradižniki še niso pečeni, podaljšamo čas pečenja za nekaj minut.
Nasvet: Gratinirani paradižniki so osvežujoča priloga k mesnim jedem in jedem z žara.
Več v Zarji št. 33, 14.8.2017
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
10 °C
Deževno
torek, 11. 3
Deževno
sreda, 12. 3
Deževno
četrtek, 13. 3
Oblačno
7-dnevni obeti