Koliko bi bili pripravljeni dati za hamburger in reči, da je bil drag? 15 evrov? 20 evrov? 100 evrov? Morda celo 500 evrov za tistih nekaj grižljajev? No, za najdražjega še zdaleč ne bi imeli dovolj.
Najdražji hamburger na svetu je pripravil nizozemski gostinec Robbert Jan de Veen. Razlog? Želel je podreti dosedanji Guinnesov rekord, ki so ga leta 2011 postavili v neki restavraciji v ameriškem Oregonu. Tisti, ameriški hamburger je sicer bil zelo velik, saj je tehtal kar 350 kilogramov, Nizozemec pa je želel narediti takšnega, ki je dovolj velik za eno osebo.
Robert pa je s tem izpolnil svoje otroške sanje. "O postavitvi svetovnega rekorda sem sanjal že kot otrok in občutek je fantastičen," je ob vpisu njegovega rekorda v Guinnesovo knjigo rekordov povedal de Veen.
Za "Zlatega fanta" ("Golden Boy"), kot je poimenoval svoj izdelek, je zbral same drage sestavine:
- Japonsko govedino "Wagyu"
- Meso kraljevske rakovice, kuhano v vinu chablis
- Čebulne obročke, dušene v šampanjcu Dom Perignon
- Rezino najboljšega španskega pršuta
- Kaviar Beluge
- Majonezo iz račjih jajc z dimljenim žafranom
- Omako iz kave Kopi Luwak in viskija Macallan Single Malt Rare Cask
- Najboljšega sira Cheddarja
- Tigrastih paradižnikov in kumaric, vloženih v japonsko Matcho
- Meso je dodatno dimljeno z aromo viskija, ne smemo pa pozabiti tudi na kruhek, natopljen v Dom Perignonu in žafran, prekrit pa je z zlatim lističem.
In koliko stane ta eksplozija okusov? 6.000 ameriških dolarjev oziroma okoli 5.000 evrov.
Če boste "Zlatega fanta" hoteli naročiti, boste to morali sporočiti najmanj dva tedna vnaprej in plačati depozit, 750 dolarjev. Vsi prihodki, pravi Robert, pa bodo šli v dobrodelne namene.
Sicer pa si ga lahko poskusite narediti tudi doma. Na spodnjem posnetku si lahko ogledate, kako. In še to - tudi "Zlatega fanta" morate jesti z rokami, poudarja Robert. "Tako se pač jedo hamburgerji," pravi.