Trajnost

Nič naj ne gre v nič

Barbara Slivnik
7. 11. 2024, 15.34
Posodobljeno:  7. 11. 2024, 15.44
Deli članek:

Od časa do časa si je treba vzeti trenutek za premislek o svojem načinu življenja.

Shutterstock
Hrano odmerjajte premišljeno, pripravite je le toliko, kolikor je lahko pojeste. Morebitne ostanke porabite za kakšen drug obrok.

Kaj vam je najbolj drago, kaj bi najbolj pogrešali, katere spremembe bi lahko uvedli in kako bi lahko vplivali na svojo in splošno dobrobit ... Kako visoko na tej lestvici se je znašla ljubezen do narave in okolja, v katerem živimo?

Trajnostna naravnanost in optimizacija našega bivanja, da bi bolje poskrbeli za okolje, ni le trend preteklih let, vse bolj namreč postaja jasno, da se približujemo točki brez povratka. Tudi najmlajši, ki so se z vso vnemo začeli boriti za svetlejšo prihodnost našega planeta, nas opozarjajo, da je zdaj zadnji čas za ukrepanje. Ob koncu aprila bomo obeležili dan Zemlje. Ker se želimo znova in znova pokloniti svoji materi, smo zbrali nasvete, kako v svoj vsakdan in predvsem v svojo kuhinjo vnesti prakse odgovornega ravnanja s hrano.

Kruta zgovornost številk

Čeprav bi v splošnem lahko trdili, da se ozaveščenost izboljšuje in se vse več ljudi zavestno odloča za spremembe življenjskega sloga, ki pozitivno vplivajo na okolje, nekateri naključno nanizani podatki še vedno kažejo grozečo sliko:

- prehranska industrija je kriva za kar 30 % toplogrednih plinov;

- pridelava hrane negativno vpliva na izrabo dragocenih virov – onesnaženje vode in prsti, pretirano sečnjo gozdov, zmanjšanje biotske raznovrstnosti;

- samo v Sloveniji na leto zavržemo več kot 130.000 ton hrane;

- napovedi kažejo, da se bo morala do leta 2050 pridelava hrane povečati za 70 %, da bomo zadovoljili potrebe vseh prebivalcev na svetu.

So vas ti podatki pretresli? Delno je bil to tudi naš namen, saj tovrstni pretresi pogosto spodbudijo pozitivne spremembe.

Vidikov, s katerimi lahko v svoja življenja vnesemo trajnostno naravnanost, je veliko, vsi pa zahtevajo nekaj premisleka, organizacije in konsistentnosti. Prepričani smo, da nam skupaj lahko uspe!

Shutterstock
Sadja in zelenjave nikoli ne kupujte v plastičnem pakiranju za enkratno uporabo.

Kaj lahko storimo

Za varovanje okolja bi bilo optimalno, da bi vsak dan izbrali raznoliko uravnoteženo prehrano, ki temelji predvsem na zelenjavi. Znano je, da mlečna in mesna industrija, še posebno pridelava rdečega mesa, najbolj obremenjujeta okolje z vidika pridelave hrane. Uživanje mesa naj bo zato zmerno, izbirajte pa kakovostno in lokalno pridelano meso. Poleg tega bi bilo za naše zdravje in zdravje našega planeta bolje, če bi jedli manj mastne, sladke in slane jedi, naša hidracija pa bi temeljila na vodi iz pipe. K sreči smo lahko hvaležni, da živimo na območju, kjer je ta voda vedno pri roki.

Optimalno prehrano in trajnostno naravnanost lahko zagotovimo s premišljenimi in informiranimi izbirami, načrtovanjem obrokov, predpripravo in ustreznim shranjevanjem obrokov, kreativno rabo ostankov in vestnim ravnanjem z odpadki. Zveni naporno? Počasi, vsak korak je korak v pravo smer. Najprej si lahko izberete vidik, ki vam je najbližje in pri katerem boste najlažje vztrajali. Ko bo ta postopoma postal del vašega vsakdana, pa lahko dodate nov ukrep in z veseljem opazujete, kako počasi spreminjate svet na bolje.

Kreativno z ostanki

K odgovornemu ravnanju s hrano in zmanjšanju odpadkov boste prispevali tudi z načrtovanjem čim boljše izrabe sestavin. Marsikatero jed lahko na primer pripravite z uporabo sestavin, ki ste jih doslej vedno metali v koš (na primer zelenjavni olupki, tekočina od kuhanja čičerke …), izvirni pa ste lahko tudi pri rabi ostankov prejšnjih obrokov. Ne pozabite, da lahko nekatere ostanke uporabite tudi zunaj kuhinje, kavno usedlino, na primer, kot gnojilo za rastline, odvečen beljak za kozmetične pripravke, olupke citrusov za odišavljanje prostorov …

Eno z naravo

Poseben odnos do okolja boste razvili, če se boste naučili uporabiti vse, kar vam narava lahko ponudi. V mislih imamo predvsem vrnitev k nabiralništvu in rabi divjih zeli. Spomladi boste zunaj našli regrat, čemaža, koprive in divje šparglje za razne juhe, solate in čaje. Na jedilnik lahko uvrstite tudi manj očitne izbire, na primer zajčjo deteljo, kislico, ozkolistni tropotec, hmelj in druge hranljive in zdravilne zeli.

Shutterstock
Predpripravljene obroke za malico lahko v službo odnesete v posodicah za večkratno uporabo.

Malica za s seboj

Predpripravljene obroke lahko v posodicah za večkratno uporabo odnesete za malico v službo ali pa vanje zapakirate prigrizek za dneve, ko hitite po opravkih. Poleg tega, da boste tako gotovo jedli bolj zdravo in zavrgli manj hrane, boste prihranili tudi denar, saj se boste izognili impulzivnim nakupom v času največje lakote.

Recite ne odvečni embalaži

Ne dvomimo, da ste se že navadili na uporabo platnenih vrečk za večkratno uporabo, saj so vas k tej izbiri spodbudili tudi mnogi trgovci, še vedno pa lahko uporabo embalaže zmanjšate tudi z ukrepi, kot so izdelava ali nakup vrečic za sadje in zelenjavo iz blaga ali nostalgična vrnitev k uporabi rinfuze. V večjih mestih so že uvedli specializirane trgovine na rinfuzo, omogočajo pa jo tudi nekateri večji nakupovalni centri – pripravite lončke za vlaganje in raznovrstne posodice ter jih napolnite s semeni, stročnicami, oreški … Prav tako pozdravljamo odločitev, da vse več trgovin omogoča, da lastne posodice uporabite tudi v njihovih delikatesah in toplotekah. Ste o tej možnosti že govorili s prodajalci v najbližji trgovini?

Aktualne novice

shutterstock_220205908

Vsak Slovenec zavrže 78 kg hrane na leto

V Evropski uniji letno zavržemo 58 milijonov ton hrane, v Sloveniji lani skoraj 165.000 ton. Z bolj premišljenimi nakupi in porabo ne bi le pomagali ohranjati čisto okolje in dragocene vire, tudi lep kupček denarja bi prihranili.

trajnost

S trajnostno embalažo proti prepolnim košem

S spremljanjem vsebine koša z embalažo lahko ugotovimo, da je prostora za izboljšave ter zmanjšanje negativnega vpliva na okolje še veliko.

Subvencije foto vodilna

Ne izgubite subvencije zaradi slabih fotografij

Pri pridobivanju subvencij Ekosklada je natančnost dokumentacije ključna. Del nje so tudi fotografije "prej in potem", saj dokazujejo stanje pred začetkom in po končanju del. Slabe fotografije so lahko razlog, da vam subvencijo zavrnejo.

trajnost, trajna-mobilnost

Električni avtomobili - koliko so ekološki in se vanje splača vlagati

Razmišljate o nakupu električnega avtomobila? Vas zanimajo novosti? Svet elektromobilnosti je raznolik s svojimi prednostmi in slabostmi.

trajnost, okoljevarstvo, mope, slovenija, evropska-unija, life-ip-care4climate

Slovenija si uspešno utira pot v svetlo, brezogljično prihodnost

Novinarska konferenca Ministrstva za okolje, podnebje in energijo je potrdila uspešnost Slovenije v trajnostnem razvoju in napovedala obetavne nove projekte.

trajnost-energija

Škodljive posledice ogrevanja v neustreznih napravah

V času splošne draginje marsikdo išče čim cenejše načine ogrevanja, žal tudi na račun ekologije.

trajnost-energija

Katastrofa, ki jo opazujemo, kot bi se dogajala nekomu drugemu

Podnebje se pod vplivom uporabe fosilnih goriv spreminja hitreje kot kadar koli prej. Skrajni čas je, da to upočasnimo, kar lahko storimo le vsi skupaj.

trajnost-energija

Sončna elektrarna – naložba v bolj samozadostno prihodnost

Sončna energija zanima vse več ljudi, njihovo glavno vodilo je običajno prihranek, izjemno pomemben vidik pa je tudi trajnost oziroma ekologija.