Nova nastavitev Instagrama: zaščitite svoj profil pred umetno inteligenco
Meta je predstavila model Muse Image, ki je globoko povezan z Instagramom. Javni profili so lahko privzeto vključeni v generativne slike, ustvarjene z umetno inteligenco.
Za hitre novice, aktualne teme in zanimive vsebine izberite Svet24 za svoj prednostni vir na Googlu.
Nastavi
Meta je v torek predstavila svoj prvi slikovni model umetne inteligence iz laboratorijev Meta Superintelligence. Z njim želi podjetje okrepiti položaj v tekmi generativne umetne inteligence in konkurirati projektom, kot sta OpenAI-jev GPT Images 2.0 in Googlov Nano Banana 2.
Novi model se imenuje Muse Image, Meta pa ga je predstavila skupaj z globokimi integracijami v aplikaciji Instagram. Posodobitev prinaša tudi pomembno spremembo za javne profile: ti so zdaj samodejno vključeni kot gradivo za generativne slike, ustvarjene z umetno inteligenco. To pomeni, da lahko uporabnik v pozivu označi javni Instagram profil in nato z uporabo Meta AI ustvari sliko, ki temelji na podobi oziroma vsebini tega profila, poroča Wired.
Kako izklopim funkcijo?
Kdor se želi takšnim generacijam na Instagramu izogniti, ne da bi svoj račun spremenil v zasebnega, mora nastavitev izklopiti ročno. V aplikaciji Instagram je treba odpreti profil, tapniti tri črtice v zgornjem desnem kotu zaslona, nato pa se pomakniti do zavihka Deljenje in ponovna uporaba. Tam bi moral biti prikazan razdelek z oznako "Dovoli ljudem uporabo vaše vsebine na Instagramu in z umetno inteligenco na Meta", kjer se funkcija lahko izklopi
Na strani Instagramovega centra za pomoč je pojasnjeno, da bodo ljudje, če je račun javen in ostanejo vključene privzete nastavitve, morda lahko ustvarjali vsebino z uporabo vaše vsebine na Instagramu prek funkcij umetne inteligence Metine aplikacije. Arhivirana različica, do katere so se dokopali pri portalu Wired, iste strani iz leta 2025 podobnega jezika, osredotočenega na umetno inteligenco, ni vsebovala.
Posredovanje ne izbriše slik za nazaj
Tudi če uporabnik račun spremeni v zasebnega ali prilagodi nastavitve, to ne pomeni, da bodo že ustvarjene slike umetne inteligence izbrisane. Sprememba naj bi preprečila dodatno ustvarjanje slik, ne pa odstranila že nastale vsebine.
Posebej pomembno je tudi opozorilo, da uporabniki morda ne bodo vedeli, kdaj kdo z umetno inteligenco predela njihove slike. Nova nastavitev odpira širše vprašanje glede privolitve pri uporabi vsebin za umetno inteligenco. Podjetja uporabnikom vse pogosteje omogočajo predvsem možnost odjave, namesto da bi jih predhodno prosila za izrecno dovoljenje.
Prva stran dneva
Dnevni izbor najpomembnejših zgodb doma in po svetu, dostavljen neposredno v vaš e-poštni nabiralnik.