Tradicionalni kruh, ki ga pripravljajo za praznik vseh svetih
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odlična jesenska jed. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd (ali pa ste ga shranili), vam bo ta recept prišel zelo prav.
Jesenski čas v Goriških Brdih prinaša lokalno specialiteto – kruh s črnim grozdjem, imenovan vahtni kruh. Čeprav je grozdje že večinoma obrano, se občasno še najde kakšen pozabljeni grozd, ki ga lahko uporabimo v tem preprostem, a okusnem receptu, ki nam ga je poslala zvesta in zelo natančna bralka naše revije Dober tek. Bralka prihaja iz Šmartnega in čeprav zdaj tam ne živi več, še vedno rada peče vahtni kruh, ki jo spominja na otroštvo v Brdih.
Tradicija na krožniku
V Goriških brdih ob 1. novembru (praznik vseh svetih ali vahte) od nekdaj pripravljajo kruh z rdečim grozdjem (ali po briško: s črnim grozdjem), ki mu pravijo tudi vahtni kruh.
Mehko testo, bogato z jajci in maslom, se prepleta s sočnimi jagodami grozdja, ki kruhu dajejo nepozaben jesenski pridih.
Priprava in užitek
Recept je srednje zahteven, priprava pa traja približno 2 uri in pol. Kruh je odličen tudi kot spremljava k namazom in sirom. Najbolje je uporabiti aromatično sorto grozdja izabela, lahko pa jo zamenjate tudi z aromatično jurko. Tako bo kruh najoksunejši.
Kruh s črnim grozdjem
V Goriških brdih ob 1. novembru (praznik vseh svetih ali vahte) od nekdaj pripravljajo kruh s črnim grozdjem, imenovan tudi vahtni kruh.
Jesenski trenutki
Tale recept vedno pride prav, še posebej v času, ko se dnevi krajšajo in si želimo domače, sveže pečene dobrote. Če se najde še kakšen grozd, ga ne spreglejte – kruh bo poln jesenske svežine in topline doma.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se