© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Tradicionalni kruh, ki ga pripravljajo za praznik vseh svetih


Uredništvo
8. 10. 2025, 06.00
Posodobljeno
30. 10. 2025 · 14:08
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odlična jesenska jed. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd (ali pa ste ga shranili), vam bo ta recept prišel zelo prav.

vahtni kruh.png
Dober tek
Vahtni kruh tradicionalno pripravljajo za 1. november

Jesenski čas v Goriških Brdih prinaša lokalno specialiteto – kruh s črnim grozdjem, imenovan vahtni kruh. Čeprav je grozdje že večinoma obrano, se občasno še najde kakšen pozabljeni grozd, ki ga lahko uporabimo v tem preprostem, a okusnem receptu, ki nam ga je poslala zvesta in zelo natančna bralka naše revije Dober tek. Bralka prihaja iz Šmartnega in čeprav zdaj tam ne živi več, še vedno rada peče vahtni kruh, ki jo spominja na otroštvo v Brdih.

Tradicija na krožniku

V Goriških brdih ob 1. novembru (praznik vseh svetih ali vahte) od nekdaj pripravljajo kruh z rdečim grozdjem (ali po briško: s črnim grozdjem), ki mu pravijo tudi vahtni kruh.

Mehko testo, bogato z jajci in maslom, se prepleta s sočnimi jagodami grozdja, ki kruhu dajejo nepozaben jesenski pridih.

Priprava in užitek

Recept je srednje zahteven, priprava pa traja približno 2 uri in pol. Kruh je odličen tudi kot spremljava k namazom in sirom. Najbolje je uporabiti aromatično sorto grozdja izabela, lahko pa jo zamenjate tudi z aromatično jurko. Tako bo kruh najoksunejši.

vahtni kruh

Kruh s črnim grozdjem

V Goriških brdih ob 1. novembru (praznik vseh svetih ali vahte) od nekdaj pripravljajo kruh s črnim grozdjem, imenovan tudi vahtni kruh.

2 h 30 min
Srednje zahtevno
Preberite še

Jesenski trenutki

Tale recept vedno pride prav, še posebej v času, ko se dnevi krajšajo in si želimo domače, sveže pečene dobrote. Če se najde še kakšen grozd, ga ne spreglejte – kruh bo poln jesenske svežine in topline doma.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.