Pečen nadevan vaniljev kaki, ki se kar topi v ustih
Preprost recept za pečen vaniljev kaki z mehkim kostanjevim nadevom in hrustljavim posipom – jesenska sladica, ki si jo boste želeli znova in znova.
V Sloveniji kaki že vsi poznamo (v tujini pa še vedno velja za posebnost), a nekateri še zmeraj zmotno menijo, da obstajata le dva: mehki kaki, ki ga jemo z žličko, in trdi kaki, ki ga jemo kot jabolko.
V resnici gre tu za dve skupini kakijev, v katerih obstaja seveda več sort mehkih in več sort trdih kakijev, nekateri pa so užitni kot trdi in mehki, kar je odvisno od tega, ali so sadeži oplojeni ali ne.
Nadevani pečeni vaniljevi kakiji
To je recept, ki nas je očaral to jesen. Kakije izdolbemo, spečemo in nadevamo z nadevom iz piškotov, kostanja, cimeta in medu. Za hrustljav posip uporabimo ovsene kosmiče in lešnike ter vse skupaj pečemo še pol ure. Sladko, jesensko, mehko in hrustljavo!
Trdi kakiji več vrst
Pri nas je najbolj znan in razširjen mehko užitni kaki sorte tipo (typo), med trdo užitnimi pa prevladuje sorta vainiglia, ki ji pogovorno pravimo kar vanilja (namesto vainilja). Plod ima kroglasto obliko, ki je pri dnu rahlo koničasta.
Podobna je španska sorta rojo brilliante, ki jo (predvsem trgovci) velikokrat napačno označijo kot vanilja. Priljubljene trde sorte so še fuyu, o'gosho, čokolatino (cioccolatino) in ploščati jiro, med mehkimi pa hachiya, fuji, tane nashi in zgodnja sorta hiratana, ki dozori že ob koncu oktobra. Ločijo se predvsem po času zorenja, obliki in barvi.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se