© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Pečen nadevan vaniljev kaki, ki se kar topi v ustih


Urška Petelin
2. 11. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Preprost recept za pečen vaniljev kaki z mehkim kostanjevim nadevom in hrustljavim posipom – jesenska sladica, ki si jo boste želeli znova in znova.

pečen kaki
Dober Tek
Ultimativna jesenska sladica - pečen kaki, nadevan s kostanjem

V Sloveniji kaki že vsi poznamo (v tujini pa še vedno velja za posebnost), a nekateri še zmeraj zmotno menijo, da obstajata le dva: mehki kaki, ki ga jemo z žličko, in trdi kaki, ki ga jemo kot jabolko.

V resnici gre tu za dve skupini kakijev, v katerih obstaja seveda več sort mehkih in več sort trdih kakijev, nekateri pa so užitni kot trdi in mehki, kar je odvisno od tega, ali so sadeži oplojeni ali ne.

Nadevani pečeni vaniljevi kakiji

To je recept, ki nas je očaral to jesen. Kakije izdolbemo, spečemo in nadevamo z nadevom iz piškotov, kostanja, cimeta in medu. Za hrustljav posip uporabimo ovsene kosmiče in lešnike ter vse skupaj pečemo še pol ure. Sladko, jesensko, mehko in hrustljavo!

Trdi kakiji več vrst

Pri nas je najbolj znan in razširjen mehko užitni kaki sorte tipo (typo), med trdo užitnimi pa prevladuje sorta vainiglia, ki ji pogovorno pravimo kar vanilja (namesto vainilja). Plod ima kroglasto obliko, ki je pri dnu rahlo koničasta.

kaki vanilja
Shutterstock
Trdi kakiji niso samo sorte, ki ji pravimo vanilja

Podobna je španska sorta rojo brilliante, ki jo (predvsem trgovci) velikokrat napačno označijo kot vanilja. Priljubljene trde sorte so še fuyu, o'gosho, čokolatino (cioccolatino) in ploščati jiro, med mehkimi pa hachiya, fuji, tane nashi in zgodnja sorta hiratana, ki dozori že ob koncu oktobra. Ločijo se predvsem po času zorenja, obliki in barvi.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.