© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Preveč kostanja? Razkrivamo tri načine, kako kostanj shraniti do poletja


Urška Petelin
6. 10. 2025, 05.50
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ste vedeli, da lahko kostanj zamrznete? Lahko pa ga shranite tudi tako, da ga spremenite v kostanjevo marmelado, zmeljete v moko ali potopite v sirup. Preverite, kako.

Kostanjeva marmelada
Kochen&Küche
Kostanjeva marmelada

Čeprav se je sezona nabiranja kostanja začela že konec septembra, lahko kostanje še do novembra iščemo v višje ležečih gozdovih. Ker kostanj ni občutljiv in se preprosto skladišči, je na trgovskih policah in pri uličnih prodajalcih na voljo celo do februarja. Kljub temu je lepo, če si kostanjevo ozimnico pripravimo sami.

Zamrzovanje kostanja

Najbolje bo, če kostanj zamrznemo svež. Razporedimo ga na pladenj, obložen s papirjem za peko in ga postavimo v zamrzovalnik. Ko kostanj zamrzne, ga poberemo, shranimo v vrečko in prestavimo v zamrzovalnik. S takim načinom zamrzovanja preprečimo, da kostanji zamrznejo v neločljivo gmoto, ki se precej težje odtaja. 

Če zamrzujemo kostanj, ki ga bomo uporabljali v jedeh, lahko zamrznemo tudi olupljen kuhan ali pečen kostanj, lahko pa kuhanega pretlačimo v kostanjev pire, ki ga prav tako lahko zamrznemo.

Kostanjeva marmelada

Zveni nenavadno, a tu smo, da bi poiskali tudi tiste najbolj nenavadne jedi. Kostanjeva marmelada z rahlo noto vanilje se bo odlično ujela v sladkih receptih s hruškami, v palačinkah in kot nadev za torte v kombinaciji s stepeno sladko smetano.

Preberite še

Če pogledate recept boste videli, da gre za prav posebno marmelado, ki smo ji med kuhanjem dodali lovorov list, preden smo zatisnili pokrov, pa smo jo prelili z rumom in flambirali

Kostanjeva moka

Iz kostanja lahko zmeljemo tudi kostanjevo moko, ki jo uporabljamo samo ali pomešano s pšenično za pripravo kruha, sladic, testenin in omak.

Kostanjevo moko pripravimo tako, da zarezane kostanje razprostremo po pekaču in jih v pečici pečemo 30 minut pri 190 °C. Nato kostanj povsem olupimo, grobo nasekljamo in sušimo v pečici dobre 3 ure pri 60 °C.

Posušene koščke kostanja zmeljemo v multipraktiku in presejemo, da se znebimo grudic. Moko hranimo v hladilniku ali zamrzovalniku, obdrži pa se do 6 mesecev.

kostanjeva moka
Profimedia
Kostanjeva moka

Kostanj v sirupu

Kostanj v tem aromatičnem sirupu z vaniljo, cimetom, konjakom in citrusnimi notami prav zares zasije v drugačni luči. Tako vloženega boste vse leto lahko ponujali ob prijetnih večerih v odrasli družbi - postrežete ga lahko ob kepici dobrega vaniljevega sladoleda ali s stepenim maskarponejem. Tudi samo s stepeno sladko smetano in kakšnim piškotom bo odličen.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.