Poznate ta trik za lupljenje buče?
Sezona buč k sreči še kar traja, njihove živahne barve pa krasijo vrtove in kuhinje – a marsikoga pri pripravi ustavi trdovratna lupina.
Buče so popolna jesenska sestavina, saj lahko z njimi pripravljamo juhe, omake, rižote … priloge, glavne jedi in sladice. Njihova vsestranskost nas vedno znova navduši, njihova lupina (čeprav je užitna) pa nekoliko manj. Te so lahko presenetljivo trde, pri bučah nerodnih oblik pa lupljenje zahteva veliko potrpežljivosti in iznajdljivosti.
Seveda se trud splača, ko pa je meso buč polno vitaminov in vlaknin, pa tudi nizko energijsko vrednost imajo, a kakšen trik, ki ga lahko uporabimo pri lupljenju zagotovo ne bo odveč.
Buče z mehkejšo lupino
Lupina nekaterih sort, kot sta priljubljeni hokaido in maslenka, s toplotno obdelavo postane dovolj mehka, da jo lahko brez težav zaužijemo. Njihova lupina celo prispeva k okusu in teksturi jedi, predvsem pa si z izbiro teh prihranimo kar precej časa in živcev.
Kako najlažje olupiti bučo?
Pri bučah s tanjšo lupino lahko to odstranimo z nožem ali lupilcem za krompir. Najlažje bo, če bučo razpolovimo, izdolbemo, nato pa narežemo na krhlje, ki so tako široki kot rezilo lupilca.
Pri bučah nerodnih oblik ali takšnih z debelejšo lupino pa bo odstranjevanje lažje, če jih bomo najprej segreli.
Manjše buče z vilicami prepikamo po površini in nato nekaj minut segrevamo v mikrovalovni pečici, da se lupina omehča in jo brez težav odstranimo.
Večje pa narežemo na manjše rezine in na pekaču, obloženem s papirjem za peko, za približno 20 minut potisnemo v pečico, segreto na 180 °C. Lupina se bo tako zmehčala, da jo bomo lahko odstranili v enem kosu.
Bučo vedno olupimo tik pred pripravo, da ohrani svežino in okus.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se