© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Jesenske solate, ki nas nasitijo


Urška Petelin
10. 10. 2025, 05.55
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Jesenske solate z bučo, rdečo peso, jabolki, oreščki žiti in drugimi jesenskimi dobrotami za hitre, krepke obroke, polne sezonskih okusov in topline.

Ješprenjeva solata s pečeno bučo in modrim sirom
Dober tek
Ješprenjeva solata s pečeno bučo in modrim sirom

Jesen je idealen čas za krepke solate, ki združujejo sezonsko zelenjavo, stročnice, žita in oreščke, da nas oskrbijo z energijo in nas navdajo s toplino. Odlične so za malico v službi, hitro kosilo ali lahko večerjo.

Popolna cezarjeva solata

Cezarjevo solato lahko naredimo zelo na hitro. Lahko pa si vzamemo čas in sestavimo popolno cezarjevo solato. Ključ je v detajlih in ko jih obvladate, vas čaka resnično izjemen rezultat.

1 h 20 min
Enostavno

Solata kot samostojni obrok

V nasprotju s stereotipom, da so solate le priloga ali lahek dodatek jedem, krepke solate dokazujejo, da so lahko tudi popoln, nasiten in uravnotežen obrok. Nekateri jim pravijo tudi solatni krožniki in čeprav mnogi menijo, da gre za sila dolgočasne jedi, so tovrstni obroki lahko pravzaprav izjemno raznoliki, hranilno bogati in polni okusov.

Ključ do uspešne solate, ki nasiti in nahrani

Kadar solata zamenjuje obrok, je pomembna pravilna kombinacija sestavin, ki zagotavlja, da solata ni le okusna, ampak tudi hranilno uravnotežena in zadostna za cel obrok. Gre za nekaj osnovnih načel:

  1. Preberite še

    Beljakovine – perutnina, ribe, stročnice, jajca ali sir zagotavljajo občutek sitosti in prispevajo k obnovi mišic.

  2. Ogljikovi hidrati – žita (kvinoja, riž, ješprenj, kuskus) ali testenine dajejo energijo in pomagajo, da solata postane poln obrok.

  3. Zdrave maščobe – avokado, oljčno olje, oreščki ali semena izboljšajo okus, absorpcijo vitaminov in tudi sitost.

  4. Sezonska zelenjava – sveža ali rahlo pečena zelenjava doda vitamine, minerale, vlaknine in barve.

  5. Tekstura in kontrasti – hrustljavo, mehko, sočno in rahlo sladko ali kislo ustvari prijeten občutek ob hrani.

  6. Pravilna porcija in preliv – preliv naj izboljša okus, ne pa preplavi solate; količina sestavin naj zadostuje za eno polnovredno kosilo ali večerjo.

Solata z ajdo in peso

Solata z ajdo in rdečo peso

Rdeča pesa je v kuhinji vsestransko uporabna. Lahko jo jemo surovo, kuhano, kot samostojno jed ali prikuho k številnim različnim jedem.

Enostavno

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.