Jesenske solate, ki nas nasitijo
Jesenske solate z bučo, rdečo peso, jabolki, oreščki žiti in drugimi jesenskimi dobrotami za hitre, krepke obroke, polne sezonskih okusov in topline.
Jesen je idealen čas za krepke solate, ki združujejo sezonsko zelenjavo, stročnice, žita in oreščke, da nas oskrbijo z energijo in nas navdajo s toplino. Odlične so za malico v službi, hitro kosilo ali lahko večerjo.
Popolna cezarjeva solata
Cezarjevo solato lahko naredimo zelo na hitro. Lahko pa si vzamemo čas in sestavimo popolno cezarjevo solato. Ključ je v detajlih in ko jih obvladate, vas čaka resnično izjemen rezultat.
Solata kot samostojni obrok
V nasprotju s stereotipom, da so solate le priloga ali lahek dodatek jedem, krepke solate dokazujejo, da so lahko tudi popoln, nasiten in uravnotežen obrok. Nekateri jim pravijo tudi solatni krožniki in čeprav mnogi menijo, da gre za sila dolgočasne jedi, so tovrstni obroki lahko pravzaprav izjemno raznoliki, hranilno bogati in polni okusov.
Hrustljava solata z jabolki in česnovo štručko
Krhlji jabolka naredijo solato še bolj hrustljavo.
Ključ do uspešne solate, ki nasiti in nahrani
Kadar solata zamenjuje obrok, je pomembna pravilna kombinacija sestavin, ki zagotavlja, da solata ni le okusna, ampak tudi hranilno uravnotežena in zadostna za cel obrok. Gre za nekaj osnovnih načel:
-
Preberite še
Beljakovine – perutnina, ribe, stročnice, jajca ali sir zagotavljajo občutek sitosti in prispevajo k obnovi mišic.
-
Ogljikovi hidrati – žita (kvinoja, riž, ješprenj, kuskus) ali testenine dajejo energijo in pomagajo, da solata postane poln obrok.
-
Zdrave maščobe – avokado, oljčno olje, oreščki ali semena izboljšajo okus, absorpcijo vitaminov in tudi sitost.
-
Sezonska zelenjava – sveža ali rahlo pečena zelenjava doda vitamine, minerale, vlaknine in barve.
-
Tekstura in kontrasti – hrustljavo, mehko, sočno in rahlo sladko ali kislo ustvari prijeten občutek ob hrani.
-
Pravilna porcija in preliv – preliv naj izboljša okus, ne pa preplavi solate; količina sestavin naj zadostuje za eno polnovredno kosilo ali večerjo.
Solata z ajdo in rdečo peso
Rdeča pesa je v kuhinji vsestransko uporabna. Lahko jo jemo surovo, kuhano, kot samostojno jed ali prikuho k številnim različnim jedem.
Kvinojina solata z brokolijem in jajcem
Kvinojina solata za dnevni vnos pozitivne energije
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se