Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Hormon estrogen
Čas branja 1 min.

Slovenski raziskovalci dokazali, da uživanje kravjega mleka ne škodi zdravju


T.L./STA
5. 8. 2016, 11.31
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Mišim so dajali večje koncentracije estrogena in izkazalo se je, da ta ni vplivala na zdravstveno stanje miši.

mleko
Profimedia
Fotografija je simbolična.

Raziskovalci Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani so dokazali, da uživanje kravjega mleka, ki vsebuje naravni estrogen, nima negativnih učinkov za zdravje, so sporočili iz ameriškega združenja, ki skrbi za razvoj mlečnih industrij - American Dairy Science Association. S tem so ovrgli nekatere dvome na račun mleka.

Vsebnost estrogena v hrani je znana kot negativna za zdravje človeka. V študiji so slovenski raziskovalci skušali raziskati, kakšen vpliv imajo različne količine estrogena na raven hormona v krvi odrasle miši. Namen študije je bil oceniti, ali uživanje kravjega mleka z različnimi količinami estrogena vpliva na raven hormona v krvi in posledično na organe miši. Mišim so dajali večje koncentracije estrogena in izkazalo se je, da ta ni vplivala na zdravstveno stanje miši.

Spremembe le pri 1000-krat povečani koncentraciji

Spremembe so opazili le pri 1000-krat povečani koncentraciji estrogena, takšna doza pa je v naravnem kravjem mleku skorajda nemogoča.

Vsebnost estrogena v kravjem mleku je povišana, ko je krava breja. Mleko krav v tretjem trimesečju brejosti lahko vsebuje tudi do 20-krat več estrogena kot pri tistih, ki niso breje.

"Rezultati naše raziskave pričajo, da estrogen v mleku ne škodi zdravju, tudi, če gre za mleko breje krave. Tudi pri 100-krat povečani koncentraciji estrogena nismo zaznali vpliva na zdravje miši. To nam pove, da je vsebnost hormona v mleku premajhna, da bi imela kakršenkoli biološki učinek na uživalce," je pojasnil predstojnik Centra za genomiko živali na fakulteti Gregor Majdič.

V študiji so poleg njega sodelovali Tomaž Snoj, Neža Grgurevič in Jasmina Koračin, vsi z omenjene fakultete.

Rezultati študije so bili nedavno objavljeni tudi v ameriški strokovni reviji Journal of Dairy Science.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.