Unesco na seznam svetovne dediščine ne uvršča le kulturnih spomenikov, temveč tudi tradicije, običaje in hrano. Za uvrstitev na seznam morajo tradicije in običaji izpolnjevati vrsto kriterijev. Med drugim morajo prispevati k širjenju znanja o nematerialni kulturni dediščini in spodbujanju zavesti o njenem pomenu.
Med italijanskimi tradicijami so na seznamu tradicija izdelovanja violin v Cremoni ter znano sicilijansko lutkovno gledališče Opera dei pupi.
"Umetnost priprave pice je specifičen simbol Italije in ta predlog je dokaz, da si italijanska vlada prizadeva zaščititi italijansko tradicijo hrane na svetovni ravni," je ob predstavitvi kandidature poudaril italijanski minister za kmetijstvo Maurizio Martina. Dodal je, da naj bi Unesco o italijanskem predlogu odločil do konca prihodnjega leta.
Izpostavljeno
Obvladajmo cvrtnik na zrak v 5 korakih
"Pica v Italiji ni le jed, temveč del narodne kulture," poudarjajo pobudniki, združenje italijanskih kmetov Coldiretti.
Pica je priljubljena širom Italije in tudi po svetu, Neapelj pa velja za njeno zibelko. Združenje neapeljskih pizzaiolov (mojstrov picopekov) ima zelo stroge standarde glede videza, sestavin ter tehnike priprave in pečenja prave neapeljske pice. Pravilnik obsega 11 strani in med drugim določa, da se pica lahko peče le v peči na drva pri temperaturi 485 stopinj Celzija od 60 do 90 sekund.
Po navedbah združenja Coldiretti, ki jih povzema avstrijska tiskovna agencija APA, v Italiji vsak dan pojedo sedem milijonov pic, v državi pa je 35.000 picerij. Od milijardnega posla je odvisnih 250.000 delovnih mest.
Največ pic na leto sicer pojedo Američani, 13 kilogramov na osebo, Italijani so s 7,6 kilograma pic na osebo letno na drugem mestu.