Mobilna verzija
03.32 25. junij 2017

Razvada, ki se ji je zelo težko upreti

Lara Jelen

Kava predstavlja užitek, ki se mu je težko upreti. Premami že vonj, če jo pijemo v družbi, pa je še slajša. Član gospodinjstva v Sloveniji po statističnih podatkih letno povprečno porabil 3,5 kilograma kave.

kofetarka

1,10 € je povprečna cena skodelice kave v slovenskih kavarnah. Foto: splet

Preverili smo, kakšne so povprečne cene kave v slovenskih kavarnah in koliko je treba za kavo odšteti v trgovinah. Izračunali smo tudi, koliko bi privarčevali na mesec, če bi se odpovedali eni kavi na dan.

kavopivci

Če se odpoveste vsakodnevnemu pitju kave v kavarni, lahko mesečno privarčujete približno 33 evrov, v 10 letih pa kar 4000 evrov. Je vredno plačati užitek? Foto: splet

Ceno kav smo preverili po kavarnah v Sloveniji. V mariborski kavarni in lounge baru Nana espreso in podaljšan espreso staneta en evro, kava z mlekom in kapučino 1,30 evra. V ljubljanski kavarni Eipper boste za espreso odšteli 1,20 evra, za kapučino in kavo z mlekom pa 1,40. Razumljivo so kave nekoliko dražje v kavarnah, v katerih ponujajo bolj izbrane kave. Tako boste denimo za kavo z mlekom v kavarni Cafetino na ljubljanskem Starem trgu plačali približno 1,90 evra, za kavo brez mleka pa 1,40 (odvisno od kave, ki si jo izberete). V kavarni Oaza v Celju espreso dobite za 1,10 evra, kavo z mlekom in kapučino za 1,20 (vsa njihova kava je pripravljena iz zrn pražarnice Escobar). Če predvidevamo, da je povprečna cena kave v kavarnah po Sloveniji 1,10 evra, to pomeni, da ob vsakodnevnem pitju kave v kavarni na mesec za kavo porabimo 33 evrov, kar znese okoli 400 evrov na leto.

kava

Izračunali smo, da damo v kavarni za skodelico kave povprečno 140-krat več denarja. Foto: splet

Kava preplačana 140-krat

Izračunali smo tudi, koliko preplačamo kavo v kavarni. S 40 prodanimi skodelicami kave kavarna v povprečju zasluži 44 evrov, porabi pa približno 250 gramov kave.

Redna cena 250-gramske kave Barcaffe v trgovinah Spar in Mercator je 3,10 evra, v E. Leclercu pa 3,09. Če jo kupimo v trgovini, to pomeni, da nas stane skodelica kave, ki si jo skuhamo sami, slabih osem centov, kar je 141-krat manj, kot jo plačamo v kavarni. Pa pri tem nismo upoštevali dejstva, da kavarne kupujejo kavo po nabavni ceni. Ali je kava v kavarni res 141-krat boljša od tiste, ki si jo pripravimo sami?

Značke: kava , razvada

Vaš prispevek