kalif al-Bagdadi

Rusi potrdili: šef Islamske države ubit v zračnem napadu

B.K.
16. 6. 2017, 10.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Rusko obrambno misnistrstvo je sporočilo, da preverja informacije po katerih naj bi v zračnem napadu ruskih letal bil ubit vodja islamske države kalif Abu Bakr al-Bagdadi.

Youtube
Abu Bakr al-Bagdadi

Ruska večnamenska lovca Su-34 in Su-35 sta konec maja izvedla zračni napad v bližini Rake, de facto glavnega mesta Islamske države v Siriji. Tarča napadov naj bi bili visoki voditelji teroristične organizacije, ki so se srečali v bližini Rake. Po nepreverjenih navedbah naj bi na srečanju bil prisoten tudi Abu Bakr al-Bagdadi, vodja Islamske države, so v izjavi za javnost zapisali na ruskem obrambnem ministrstvu.

“Glede na informacije, ki jih še preverjamo po različnih kanalih, je bil vodja IS Ibrahim Abu Bakr al-Bagdadi na sestanku prisoten in je bil v napadu ubit,” izjavo ministrstva navaja ruska televizija RT.

O smrti islamističnega voditelja so sicer pred dnevi poročali že sirski mediji, a njegove smrti nista potrdili ne ruska ne ameriška stran, tiho pa so bili tudi v sirski in iraški vojski.

Al-Bagdadi, sicer rojen kot Ibrahim Awad al-Badri, se je v javnosti prvič pojavil poleti leta 2014, ko je Islamska država zavzemala velike kose teritorija v Iraku in Siriji. Voditelj islamistične organizacije je tekom vojne večkrat pozival k vzpostavitvi svetovnega kalifata.

Osvobajanje Rake se nadaljuje

Medtem so Sirske demokratične sile (SDF) pod vodstvom kurdske milice YPG in z zračno podporo ameriškega letalstva vstopile v okrožje al-Barid v Raki, kjer so zasedle skladišče orožja ter zasegle večje količine streliva in orožja.

Pripadniki SDF so v ofenzivi na Rako, ki so jo pričeli 6. junija, zavzeli že tri soseske v mestu. Med drugim so osvobodili tudi stavbo fakultete za fiziko, ki so jo islamisti uporabljali za varnostni center.

Zanimivosti

ales avsenik 1
Gostinstvo

Aleš Avsenik nadaljuje tradicijo starih staršev

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?