Sirija

Katera so najpogostejša kemična orožja in kako delujejo?

B.K.
5. 4. 2017, 19.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V torkovem domnevnem kemičnem napadu na Kan Šejkun v Siriji je po zadnjih podatkih umrlo 72 ljudi. Kdo za tragedijo stoji, še ni jasno, saj tako Asadov režim kot ruske oblasti vpletenost v napad zanikajo.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Kemična orožja so na voljo v plinasti obliki ali kot tekočina. Proizvedena so z namenom prizadajanja hudih, smrtonosnih ran. Sirija naj bi imela dostop do več vrst kemičnega orožja namenjenega za masovno uničenje. Katere so najpogostejše vrste tega orožja?

Sarin

Sarin je živčni bojni strup, ki ga je prvi proizvedel nemški kemik Gerhard Schrader leta 1938. Čeprav je bil na začetku mišljen kot efektivni pesticid, je danes znan kot eden izmed najhujših živčnih strupov. Sarin se v čisti obliki nahaja v tekočem agregatnem stanju, je brez barve in vonja, zelo hitro pa se lahko uplini.

Wikimedia commons
Ameriška bojna konica z živčnim plinom sarin, iz 60. let prejšnjega stoletja.

Že minimalne količine sarina so lahko smrtonosne, saj se absorbira skozi kožo in oči. Znaki zastrupitve so krči v mišicah, bolečine in solzenje. Smrt nastopi zaradi zadušitve.

Tabun

Schrader je prav tako prvi sintetiziral tabun, ki so ga v vojne namene nameravali uporabiti že v drugi svetovni vojni, a se za to nikoli niso odločili. Živčni strup je podoben sarinu, tako po izgledu kot po učinkih, ima pa rahlo sadni vonj.

VX

Tako kot sarin je bil tudi VX proizveden za namene iztrebljanja žuželk in drugih kmetijskih škodljivcev, a so britnaski kemiki, ki so ga odkrili, kmalu ugotovili, da je prenevaren za uporabo v kmetijstvu.

VX ima podobne učinke kot sarin in tabun, a je mnogo bolj stabilen in strupen. Zaradi stabilnosti se prime na oblačila, kožo in druge predmete, zato je nevaren dlje časa. VX naj bi bil domnevno uporabljen tudi v februarskem napadu na Kim Džong Nama, polbrata severnokorejskega voditelja Kim Džong Una.

Gorčični plin

Wikimedia commons
Z gorčičnim pinom opečen kanadski vojak med 1. svetovno vojno.

Iperit oziroma gorčični plin je bojni plin, ki je bil prvič uporabljen med prvo svetovno vojno. Za razliko od ostalih treh bojnih strupov, iperit ni klasificiran kot orožje za množično uničenje.

Gorčični plin prodre skozi oblačila in se absorbira skozi kožo. Prve posledice se pokažejo približno 24 ur po stiku. Povzroča razdraženo kožo in mehurje. Vdihovanje iperita je lahko smrtonosno, saj uničuje pljučno tkivo.

Estrada

brigitte-bardot
Slavna BB

Danes 90. rojstni dan slavi legendarna Brigitte Bardot

sara rutar
Sara Rutar

Zmagovalka kuharskega šova pričakuje dojenčka

mario galunič
Kviz Joker

Mario Galunič razkriva, kaj lahko pričakujemo od jesenske sezone

Madonna Louise Ciccone
81 let

Madonnina mačeha Joan Ciccone umrla po dolgi bitki z rakom

tilen brglez
Tilen Brglez

Nekdanji zmagovalec Kmetije odpira Breskvice Club!

Foo Fighters
Ugibanja

Foo Fighters nenadoma odpovedali nastop po šokantni izpovedi frontmana Dava Grohla