Napadalec poškodovan

Nemška policija lovi 23-letnega Tunizijca

G.G.
21. 12. 2016, 07.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Policija še išče napadalca in morebitne druge vpletene v napad s tovornjakom na božičnem sejmu na trgu Breitscheidplatz v Berlinu. V kabini tovornjaka so našli sledi DNK, ki nakazujejo, da je bil napadalec poškodovan. Še več, v kabini so našli tudi napadalčevo dovoljenje za začasno prebivanje v Nemčiji. Gre za 23-letnega Tunizijca Anisa A.

Profimedia
Anis Amri se je rodil v tunizijskem mestu Tataouine.

Profimedia
Anis Amri

Potem ko je eden od očividcev pokola na božičnem sejmu sledil domnevnemu napadalcu do bližnjega parka in o tem obvestil policijo, so 23-letnega osumljenca prijeli. Po zaslišanju so ga izpustili, saj ni bilo dokazov, ki bi kazali na njegovo vpletenost. Policisti tako še naprej iščejo storilca ali storilce.

Z odgovornostjo za napad se je pohvalila teroristična organizacija Islamska država. Džihadisti niso postregli z dokazom, da bi šlo za njihovega »vojščaka«, že po pravilu pa prevzamejo odgovornost za skoraj vsak napad v Evropi.

Nemške oblasti so po ponedeljkovem napadu v Berlinu zgodaj davi aretirale še enega osumljenca, a so ga izpustili, ko se je izkazalo, da ne gre za pravo osebo. So pa zato v kabini tovornjaki našli dovoljenje za začasno prebivanje 23-letnega Tunizijca, ki je policiji znan pod najmanj tremi imeni. Anis A. naj bi bil del večje mreže skrajnih islamistov. Imel naj bi stanovanje v Berlinu, bil pa naj bi tudi v stikih z džihadisti na območju mesta Kleve na severozahodu države. 

Reuters
Tovornjak je okoli 80 metrov podiral vse pred sabo. Umrlo je 12 ljudi.

Zdaj je že več znanega o ugrabljenem »originalem« poljskem šoferju tovornjaka Lukaszu Urbanu. Obdukcija je pokazala, da je bil v času, ko je napadalec tovornjak usmeril proti stojnicam na tržnici, še živ. Še več, 37-letni Lukasz se je po mnenju izvedencev sodne medicine boril z napadalcem, se mu upiral, kolikor se je dalo. S svojo borbo do zadnjega je morebiti preprečil še hujšo tragedijo na božičnem sejmu, saj bi lahko neoviran voznik tovornjaka izbral še »boljše tarče«. Napadalec, ki je bil za volanom tovornjaka, naj bi Lukasza večkrat zabodel med vožnjo. Ko pa je izvršil zločin in se je tovornjak ustavil, ga je še ustrelil.

Reuters

Policisti zaenkrat niso našli pištole, s katero je bil Lukasz ustreljen.

Berlinska policija pa ne tava v temi, kot se je izrazil notranji minister Thomas de Maiziere. Imajo več kot 500 bolj ali manj koristnih informacij o napadu, priče, sledi DNK, prstne odtise, s pomočjo GPS sistema iščejo mobilni telefon napadalca, zato so prepričani, da bodo "množičnega morilca" kmalu izsledili.

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?