Ni bil več enak

Zaboden: preiskovalec Litvinenkove smrti umrl v sumljivih okoliščinah

J.P.
25. 11. 2016, 08.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Strokovnjak za sevanje, ki je preiskoval smrt Aleksandra Litvinenka, je bil pet mesecev po potovanju v Rusijo najden mrtev.

Profimedia
Aleksander Litvinenko je leta 2000 z družno prebegnil v London, kjer je deloval kot novinar, pisec in sodelavec britanskih tajnih služb.

Dr. Matthew Puncher je do smrti izkrvavel v zavetju svojega doma. Za 46-letnika so bile usodne rane, zadane z dvema nožema. Patolog ni mogel izključiti, da je bil v njegovo smrt vpleten še nekdo, a je zaključil, da si je rane zadal sam. Mrliški oglednik je smrt človeka, ki je preiskoval smrt Aleksandra Litvinenka zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem, označil za samomor.

Preiskava njegove smrti je razkrila, da naj bi strokovnjak postal obseden z napako, ki naj bi jo naredil pri svojih raziskavah in za katero se je bal, da ga bo spravila za zapahe, ker naj bi z njo prekršil pogodbo z ameriško vlado. Njegova žena je sicer dejala, da se je njegovo počutje po potovanju v Rusijo povsem spremenilo.

Iracionalen strah

Puncher je bil maja najden mrtev v svojem domu v Oxfordshireu. Njegove roke, vrat in prsni koš so bili posejani z vbodnimi ranami. Nosil je vso odgovornost pogodbe z ameriško vlado za program, v okviru katerega so merili ravni polonija pri ljudeh, ki bili vpleteni v proizvodnjo sovjetskega jedrskega orožja. George Etherington, vodja oddelka, na katerem je bil zaposlen Puncher, je njegov strah zavoljo napake – napačnega izračuna – označil za iracionalnega.

Februarja 2016 se je udeležil srečanja v Rusiji – ko se je vrnil, se je zaprl vase. Takrat je svojim prijateljem zaupal, da so bile ena od tem pogovorov ravno njegove napake in da je začel ob vrnitvi razmišljati o samomoru. Raziskava je razkrila tudi, da se mu je zdelo, da doživlja živčni zlom in da mu možgani ne delujejo pravilno.

Profimedia
Ko je 43-letni Litvinenko umiral v bolnišnici v britanski prestolnici, je obtožil Rusijo, da je naročila njegov umor.

Zdi se nemogoče

Detektivka Rachel Clarke, ki je obravnavala njegovo smrt, je dejala: »Ne vem, kako bi si lahko sam zadal takšne rane, ne da bi padel v nezavest, zato smo pod drobnogled vzeli več dejavnikov.« Kot je pojasnila, sledov o boju ni bilo, kakor tudi ne tuje krvi. »Vse skupaj je izredno nenavadno. Vse informacije kažejo, da je bil depresiven, v njegovi družini pa nihče ni bil ravno presenečen, da si je vzel življenje.«

Njegova žena Kathryn Puncher je dejala, da je po vrnitvi iz Rusije povsem izgubil vsakršno zanimanje. Siliti ga je morala, da se je oblačil in umil, tudi kuhal ni več, čeprav je pred odhodom pripravljal vse obroke.

Preiskava

Dr. Puncher in njegov sodelavec sta izračunala količino radioaktivnega polonija, ki je leta 2006 pokončal Aleksandra Litvinenka, bivšega agenta KGB-ja. Ta je leta 2000 z družno prebegnil v London, kjer je deloval kot novinar, pisec in sodelavec britanskih tajnih služb. Preiskovalna komisija, ki jo je vodil sodnik Robert Owen, je januarja letos dognala, da je prebežnikova smrt najverjetneje bila delo ruske obveščevalne službe FSB.

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?