Preloženo

Sporazum Ceta še "na hladnem"

T.L./STA
18. 10. 2016, 16.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ministri za trgovino EU odložili odločitev o podpisu Cete, soglasja med drugim ni dala še Belgija.

Reuters
Vsi pomisleki glede Cete pri nekaterih državah članicah namreč še niso bili odpravljeni.

Ministri za trgovino EU so na zasedanju v Luxembourgu odložili dokončno odločitev o podpisu trgovinskega in investicijskega sporazuma med EU in Kanado, znanega pod kratico Ceta. Vsi pomisleki glede Cete pri nekaterih državah članicah namreč še niso bili odpravljeni. Med državami, ki niso dale soglasja odločitvi o podpisu sporazuma, je tudi Belgija.

Belgija ni dala zelene luči

Ministri za trgovino 28 držav članic, tudi slovenski minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, naj bi danes prižgali zeleno luč sporazumu in njegovi začasni uporabi, s čimer bi bila Ceta 27. oktobra, ko bo v Bruslju potekal vrh EU-Kanada, pripravljena na podpis. Vendar pa se je zasedanje izteklo brez končne odločitve glede usode Cete.

Med državami, ki danes niso dale soglasja, je Belgija, kjer valonski parlament ne želi podeliti mandata za podpis Cete zvezni vladi. Ta namreč potrebuje privolitev vseh regionalnih parlamentov. Med ostalimi članicami se omenjata še Romunija in Bolgarija.

Gre za letalske karte ...

Pogovori se bodo sedaj nadaljevali, da bi sporazum, kot je bilo predvideno, lahko podpisali prihodnji četrtek, je po zasedanju dejala evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström.

Pri tem je opozorila, da je treba dogovor glede sporazuma med osemindvajseterico doseči do vrha EU in Kanade. "Naši kanadski prijatelji morajo vedeti, ali naj rezervirajo letalske karte ali ne," je dejala.

Slovaški minister za gospodarstvo Peter Žiga je pri tem opozoril na težavno doseganje soglasja med 28 državami članicami. "Vsi branijo svoje interese. To zadeve še otežuje," je povedal na novinarski konferenci. Sporazum Ceta je po njegovem prepričanju ključnega pomena za prihodnjo trgovinsko politiko EU.

Na današnjem zasedanju bi morali ministri osemindvajseterice sprejeti tudi skupno razlagalno izjavo k sporazumu, s katero sta Evropska komisija in Kanada skušali pomiriti zadržke nekaterih držav članic glede Cete.

Izjava naj bi predstavljala zavezujočo razlago pogojev sporazuma o posebnih vprašanjih. Med drugim vključuje previdnostno načelo in določa, da Ceta ne privilegira sistema za reševanje sporov med vlagatelj in državo (ICS) glede na domača sodišča.

Večina je za, zadržki še ostajajo

Slovenska vlada je po vnosu nekaterih sprememb v izjavo podpis sporazuma potrdila minuli četrtek, v ponedeljek pa sta to storila še pristojna odbora državnega zbora.

"Predvideno je bilo, da bi danes že sprejeli odločitev glede sporazuma Ceta, a je odločanje predvsem zaradi proceduralnih zadržkov nekaterih držav prestavljeno," je po zasedanju v telefonskem pogovoru povedal Počivalšek. Večina držav, vključno s Slovenijo, je sicer izrazila pripravljenost na podpis sporazuma s Kanado prihodnji teden.

"Sporazum je dober in večina držav želi čim prejšnjo uporabo," je ob tem dejal dejal minister, ki je kolege iz preostalih držav članic seznanil s ponedeljkovo odločitvijo pristojnih parlamentarnih odborov glede Cete, pa tudi, kateri so bili glavni zadržki Slovenije.

Slovenija je po ministrovih besedah na današnjem zasedanju podala tudi ločeno izjavo, v kateri je še enkrat poudarila štiri vprašanja, ki so zanjo posebej pomembna. Nanašajo se na razrešitev odprtih vprašanj glede sistema ICS, vodo, varno hrano in začasno uporabo sporazuma.

To so ključne zadeve, ki po ministrovem mnenju nadgrajujejo "sicer zelo dober gospodarski sporazum, ki bo omogočil, da se bo gospodarska menjava med Evropo in Kanado povečala". S tem bo tega povečanega sodelovanja deležna tudi Slovenija.

Romunija in Bolgarija bi reševali vizumsko vprašanje

Ob Belgiji Ceti nasprotujeta še Romunija in Bolgarija, ki potrditev sporazuma pogojujeta z razrešitvijo vprašanja vizumske liberalizacije za svoje državljane. "Te države pričakujejo določena zagotovila s strani Kanade," je pojasnil minister, ki podrobnosti, na kaj točno se njihovi zadržki nanašajo, ni razkril.

Glede morebitnih sprememb skupne razlagalne izjave je Počivalšek dejal, da je ta v osnovi ostala taka, kot je bila, da pa so bile manjše "kozmetične spremembe" s ciljem Belgijcem omogočiti lažjo odločitev. "Z današnjim delom in s skupno razlagalno izjavo smo tudi Belgiji na nek način pomagali, da bo lažje prišla do cilja," je dejal.

"Pričakujemo, da se bodo države članice že ta konec tedna, na zasedanju Evropskega sveta, strinjale s podpisom," je še dejal Počivalšek, ki ostaja optimističen, da bo storjen še zadnji napor, da bi sporazum vendarle podpisali na vrhu EU-Kanada.

Z uveljavitvijo Cete bo odpravljenih več kot 99 odstotkov tarifnih postavk v trgovini med EU in Kanado. Sporazum med drugim vključuje določbe o dostopu do trga za blago, storitve, naložbe in javno naročanje.

Nasprotniki sporazuma sicer opozarjajo na zniževanje standardov zlasti na področju zdrave hrane in gensko spremenjenih organizmov, okolja in delavskih pravic.

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?