Svet

V Bruslju več manjših eksplozij in streli

J.P./STA
25. 3. 2016, 18.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na območju Bruslja so v okviru preiskave napada, ki so ga v četrtek preprečili v pariškem predmestju Argenteuil, aretirali tri osumljence, je sporočilo belgijsko zvezno tožilstvo.

Informacij o identiteti aretiranih oblasti niso razkrile.

Kot je popoldne pojasnilo tožilstvo, so v okviru teroristične preiskave po četrtkovi aretaciji 34-letnega francoskega državljana Rede Kriketa v Argenteuilu izvedli dve ločeni operaciji in aretirali tri osebe - dve dopoldne v bruseljskih predelih Forest in Saint-Gilles ter enega v Schaerbeeku.

V slednjem je bila operacija še posebej dramatična. Odjeknilo je več manjših eksplozij, policija pa je osumljenca ustrelila v nogo in ga lažje ranila. Ranjen je bil sicer tudi osumljenec, aretiran v Forestu, je pojasnilo tožilstvo.

Načrt v napredni fazi

Kakšne točno, če sploh, so povezave med aretiranimi, v četrtek preprečenim napadom ter torkovimi terorističnimi napadi v Bruslju in novembrskimi napadi v Parizu, zaenkrat ni znano.

Po besedah francoskega notranjega ministra Bernarda Cazeneuva je bil Reda Kriket ob četrtkovi aretaciji "v napredni fazi" načrta za izvedbo napada v Franciji, ni pa nobenih otipljivih dokazov, da je povezan z napadi v Bruslju ali Parizu novembra lani.

Kriketa so v Bruslju februarja v odsotnosti obsodili zaradi sodelovanja v džihadistični mreži okoli znanega islamističnega rekruta Khalida Zerkanija. Del te mreže sta bila tudi novembra ubiti Abdelhamid Abaaoud, glavni organizator terorističnih napadov v Parizu, in Najim Laachraoui, ki se je v torek razstrelil na bruseljskem letališču.

Pridržali šest ljudi

Že v četrtek zvečer je v Bruslju potekalo več operacij, v katerih je policija pridržala šest ljudi, od tega trije ostajajo v zaporu.

Informacij o identiteti teh aretiranih oblasti niso razkrile, so pa v medijih zakrožila ugibanja, da naj bi bil moški, ki so ga prijeli v neposredni bližini poslopja državnega tožilstva v centru Bruslja, tretji napadalec z bruseljskega letališča.

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?