Svet

Grabar-Kitarovićeva, Pahor in Fischer v petek v Varaždinu

STA
14. 3. 2016, 12.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predsednica Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović ter predsednika Slovenije in Avstrije Borut Pahor in Heinz Fischer se bodo v petek sešli na tristranskih pogovorih v Varaždinu, so danes sporočili iz urada hrvaške predsednice. Govorili naj bi o aktualnih zadevah v regiji in Evropski uniji, zlasti o migracijski krizi.

Reuters
Grabar-Kitarovićeva bo Pahorja (na fotografiji) in Fischerja gostila na prvem delovnem srečanju na Hrvaškem.

Tristranski pogovori so priložnost za letno izmenjavo mnenj o vprašanjih, ki so pomembna za vse tri države in Evropo. Program sicer še ni dokončen, so pa v Pahorjevem uradu povedali, da bo v ospredju petkovih pogovorov v Varaždinu tudi migrantska kriza, potem ko se je balkanska migracijska pot, na kateri so vse tri države, zaprla.

Grabar-Kitarovićeva bo Pahorja in Fischerja gostila na prvem delovnem srečanju na Hrvaškem. Prvo tovrstno neformalno srečanje na ravni predsednikov Hrvaške, Slovenije in Avstrije je bilo na Dunaju marca 2014, ki se ga je na položaju hrvaškega predsednika tedaj udeležil še Ivo Josipović. Takrat so se tudi dogovorili o rednih letnih srečanjih na predsedniški ravni in naslednje je aprila lani v Logarski dolini gostila Slovenija. Tedaj se je Pahorju in Fischerju pridružila tudi Grabar-Kitarovićeva.

Na srečanju v Sloveniji so podprli širitev EU na Zahodni Balkan, pa tudi nadaljnji razvoj unije, ki bi s tem postala konkurenčnejša. Dotaknili so se tudi odnosov z Rusijo v luči ukrajinske krize.

Predsednika Hrvaške in Slovenije sicer sodelujeta tudi v okvirju procesa Brdo-Brioni. Fischer pa je bil gost vrha pobude junija lani v Črni gori in tudi izrednega vrha novembra v Zagrebu.

Estrada

brigitte-bardot
Slavna BB

Danes 90. rojstni dan slavi legendarna Brigitte Bardot

sara rutar
Sara Rutar

Zmagovalka kuharskega šova pričakuje dojenčka

mario galunič
Kviz Joker

Mario Galunič razkriva, kaj lahko pričakujemo od jesenske sezone

Madonna Louise Ciccone
81 let

Madonnina mačeha Joan Ciccone umrla po dolgi bitki z rakom

tilen brglez
Tilen Brglez

Nekdanji zmagovalec Kmetije odpira Breskvice Club!

Foo Fighters
Ugibanja

Foo Fighters nenadoma odpovedali nastop po šokantni izpovedi frontmana Dava Grohla