Svet

VIDEO: Zaradi napada v Ankari prepoved dostopa do družabnih omrežij

T.C./STA
13. 3. 2016, 22.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Turški premier Ahmet Davutoglu je zatrdil, da imajo konkretne informacije o teroristični skupini, ki stoji za nedeljskim napadom z avtomobilom bombo v središču prestolnice Ankare, in da bodo kmalu imeli rezultate preiskave, ki jih bodo delili z javnostjo. V eksploziji je umrlo 34 ljudi, 125 je ranjenih.

Avtomobil bombo je v nedeljo razneslo na avtobusnem postajališču na trgu Kizilay v središču Ankare med dvema avtobusoma.

Turški minister za zdravje Mehmet Müezzinoglu je povedal, da je 30 ljudi umrlo na kraju eksplozije avtomobila, napolnjenega z eksplozivom, štirje pa so umrli v bolnišnici. Med 125 ranjenimi jih je 19 hudo poškodovanih. Eksplozija je uničila avtomobile, avtobuse in poškodovala lokale na trgu Kizilay.

Notranji minister Efkan Ala je sporočil, da je šlo za enega ali dva napadalca in ugiba se tudi, da je šlo za moškega in žensko. Tudi Efkan ni za napad okrivil nobene posebne teroristične skupine.

Avstralska vlada je sporočila, da je živo glavo komaj odnesel njihov veleposlanik v Ankari James Alarsen, ki je bil v avtomobilu le 20 metrov stran od eksplozije.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da Turčija nikoli ne bo opustila legitimne pravice, da se bori proti teroristični grožnji. "Turčija je v odločnem boju proti terorističnim organizacijam," je dejal.

Po napadu se je turška vlada sestala na izredni seji, sodišče v Ankari pa je, kot poročajo tuje tiskovne agencije, odredilo prepoved dostopa do spletnih družbenih omrežij, vključno s Facebookom in Twitterjem. Kot so pojasnili, so se za prepoved odločili, da bi preprečili, da bi ljudje na spletu objavljali slike napada.

Na napad se je odzval generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland. "Ti kruti teroristični napadi so napadi na naše evropske vrednote - na vse nas," je dejal.

Francoski predsednik Francois Hollande je podli napad obsodil in zagotovil, da bo Francija stala Turčiji ob strani v boju proti teroristom. Enaka zagotovila so prišla tudi iz ZDA, katere Svet za nacionalno varnost je napad najostreje obsodil.

Med žrtvami napada najverjetneje ni slovenskih državljanov

S slovenskega ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da po do zdaj dostopnih informacijah slovenskega veleposlaništva v Ankari in MZZ ni podatkov, da bi bili med žrtvami napada v Ankari tudi slovenski državljani. Prav tako se doslej na ministrstvo ni obrnil noben slovenski državljan s prošnjo za kakršnokoli pomoč v povezavi z dogodkom.

Napad se je zgodil manj kot mesec dni po napadu z avtomobilom bombo v Ankari, v katerem je bilo ubitih 29 ljudi. Odgovornost so takrat prevzeli kurdski uporniki.

Sicer pa so podobni napadi v zadnjem času v Turčiji pogosti. Sredi januarja je v Carigradu umrlo 11 nemških turistov, oktobra lani je napad v Ankari zahteval 103 življenja, julija pa je v mestu na meji s Sirijo Suruc v napadu umrlo 34 ljudi.









Estrada

brigitte-bardot
Slavna BB

Danes 90. rojstni dan slavi legendarna Brigitte Bardot

sara rutar
Sara Rutar

Zmagovalka kuharskega šova pričakuje dojenčka

mario galunič
Kviz Joker

Mario Galunič razkriva, kaj lahko pričakujemo od jesenske sezone

Madonna Louise Ciccone
81 let

Madonnina mačeha Joan Ciccone umrla po dolgi bitki z rakom

tilen brglez
Tilen Brglez

Nekdanji zmagovalec Kmetije odpira Breskvice Club!

Foo Fighters
Ugibanja

Foo Fighters nenadoma odpovedali nastop po šokantni izpovedi frontmana Dava Grohla

Zanimivosti

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?

80 kv objekt Laško RTP 1924
Zanimivosti

Stoletje razvoja elektrifikacije Slovenije

mirela smajić
Nepričakovani trenutki jasnosti

Lucidnost pred smrtjo: vrnitev jaza pred smrtjo

Mitja Podpečan Špela Ajdišek Jure Planinšek (00000002)
Zanimivosti

Na katere roke morajo paziti podjetja, ki uporabljajo umetno inteligenco?