Svet

Število žrtev napada v Burkini Faso naraslo

sta
17. 1. 2016, 12.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V petkovem napadu skrajnežev na luksuzen hotel v prestolnici zahodnoafriške države Burkina Faso, Ouagadougou, je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 29 ljudi, med njimi najmanj enajst tujcev, so sporočile tamkajšnje oblasti. V napadu je bilo ranjenih 56 ljudi.

Twitter

Med žrtvami je veliko tujcev, saj sta bila tako hotel kot bližnja kavarna priljubljena med tujci in uslužbenci Združenih narodov. Med njimi je šest Kanadčanov, po dva Švicarja in Francoza ter Nizozemec in Američan, so sporočili iz omenjenih držav. Nacionalnost ostalih žrtev še ni znana.

Pri švicarskih žrtvah gre po poročanju švicarskega časnika Neue Zürcher Zeitung za poslanca Jean-Noela Reya in Georgiea Lamona, ki sta prišla v Burkino Faso na otvoritev šolske menze. Nizozemska žrtev je 67-letni Arie Houwelig, ki je po navedbah zunanjega ministrstva v Burkini Faso delal za človekoljubno organizacijo. Američan Michael James Riddering je bil po medijskih navedbah misijonar, ki je živel in deloval v Burkini Faso.

Narod Burkine Faso je v šoku, je v nagovoru, ki sta ga prenašala radio in televizija, v soboto zvečer dejal predsednik države Roch Marc Christian Kabore. Kabore je predsedniški položaj zasedel šele prejšnji mesec.

"Prvič v zgodovini je naša država postala žrtev vrste barbarskih terorističnih napadov," je dejal Kabore in dodal, da bo ljudstvo Burkine Faso iz te vojne proti teroristom izšlo zmagovito.

Odgovornost za napad je prevzela teroristična skupina Al Kaida v islamskem Magrebu, Al Murabitun, ki ima sedež v sosednjem Maliju, vodi pa jo zloglasni alžirski skrajnež Moktar Belmoktar.

Notranji minister Burkine Faso, Simon Compaore, je dejal, da so identificirali trupla treh "zelo mladih" džihadistov, vse trije so bili moški. Varnostne sile so pred tem sporočile, da so ubili najmanj štiri napadalce, med njimi naj bi bili tudi dve ženski.

Skupina oboroženih skrajnežev je v petek napadla kavarno in luksuzni hotel Splendid v Ougadougouju, kjer so zajeli talce. Varnostne sile so po 12 urah v soboto končale operacijo in osvobodile 176 talcev, je še dejal Compaore. Pri tem so varnostnim silam pomagale tudi francoske specialne enote. Francoski vojski je pomoč nudila tudi ameriška vojska, katere manjši kontingent je nameščen v tej zahodnoafriški državi.

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?