Svet

V Sveti deželi začetek božičnih slovesnosti

STA
24. 12. 2015, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na desettisoče kristjanov z vsega sveta se je danes znova zbralo na tradicionalnih božičnih slovesnostih v Sveti deželi. Kot vsako leto se je na pot od Jeruzalema do Betlehema dopoldne podala procesija pod vodstvom latinskega patriarha Fuada Tvala.

Profimedia
Procesija je vodil latinski patriarh Fuada Tvala.

Procesija pod vodstvom Tvala se je ob spremljavi cerkvenih zvonov v krščanski soseski Jeruzalema odpravila na pot proti Betlehemu, kamor je medtem že prispela. Ob jaslicah pred baziliko Jezusovega rojstva v Betlehemu so se skozi ves dan zbirali številni verniki. V jami pod oltarjem cerkve iz 6. stoletja naj bi se rodil Jezus.

Vrhunec slovesnosti v Sveti deželi bo drevišnja tradicionalna polnočnica, ki jo bo Tval vodil v omenjeni baziliki. Slavja se bosta udeležila tudi palestinski predsednik Mahmud Abas in premier Rami Hamdalah. Abas je ob božiču sporočil, da moli za konec okupacije, "kar bi v Sveto deželo ponovno prineslo pravičnost", Tval pa je božični poslanici že pred dnevi pozval h koncu nasilja in novim mirovnim pogajanjem med Izraelci in Palestinci.

Polnočnica bo letos posvečena žrtvam nasilja in njihovim svojcem, je še napovedal Tval. Poudaril je tudi, da bi morala biti praznovanja spričo nasilja na palestinskih ozemljih, v Izraelu in drugod po svetu, zmerna.

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?