Svet

VIDEO: Letalo je padalo 18 minut, francoski minister pa ne izključuje niti terorističnega napada

G.G./STA
25. 3. 2015, 08.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Po tragični nesreči letala nemške družbe Germanwings, ki je treščilo v francoske Alpe, so preiskovalci že včeraj našli eno črno skrinjico, in sicer zapisovalnik zvoka. Ta je nekoliko poškodovana, a ne toliko, da ne bi bilo mogoče pridobiti podatkov, ki bi lahko razkrili, zakaj je letalo začelo izgubljati višino. Novi podatki pa kažejo, da letalo ni padalo 8 minut, ampak 18 minut.

Reuters
Preiskovalci bodo s pomočjo črnih skrinjic poskušali razvozlati, kaj je šlo narobe. Zelo nenavadno je namreč, da je letalo padalo oziroma izgubljalo višino osem minut, ni pa poslalo nobenega klica na pomoč.

Prvo črno skrinjico so tako preiskovalci poslali na analizo v Pariz. Druge črne skrinjice, zapisovalnika podatkov o letenju, še niso našli. 

Ker je kraju nesreče veliko zelo majhnih razbitin, nekateri domnevajo, da je letalo razpadlo že v zraku. Ob tem je francoski notranji minister Bernard Cazeneuve povedal, da ni mogoče izključiti niti možnosti terorističnega napada. V Germanwingsu so sicer sporočili, da je bilo letalo tehnično brezhibno, saj so ga pregledali v ponedeljek. Novi podatki pa kažejo, da letalo ni padalo 8 minut, ampak 18 minut. Prenehalo se je odzivati ob 10.30, v gore pa je trčilo ob 10.48. V teh osemnajstih minutah pa niso poslali klica v sili.

Reuters

Nesreča se je zgodila v torek dopoldne in po poročanju francoskih meteorologov je bil takrat na območju lepo vreme. Prav tako je bilo 24 let staro letalo airbus A320 redno servisirano, saj je svoj zadnji rutinski pregled po besedah predstavnice Lufthanse Heike Birlebach opravilo še v ponedeljek.

Osrednje izhodišče za okoli 300 policistov in 380 gasilcev, ki sodelujejo v iskalni akciji, je mestece Seyne-les-Alpes s 1200 prebivalci. Na mesto strmoglavljenja se bo s helikopterjem odpravila ekipa 30 pripadnikov gorske reševalne policije, nadaljnjih 65 policistov pa bo teren preiskovalo peš. Noč je na prizorišču preživelo tudi pet preiskovalcev. Sicer pa bo reševanje na težko dostopnem terenu potekalo vsaj teden dni.

Po navedbah oblasti je bilo na krovu strmoglavljenega letala 67 nemških in 45 španskih državljanov. Med žrtvami so tudi Britanci, po dva Avstralca in Japonca, pa tudi državljani Danske, Izraela, Turčije, Mehike, Kolumbije in Argentine.

V Španiji so razglasili tri dnevno žalovanje, medtem ko se bodo danes opoldne po celotni državi žrtvam nesreče poklonili z minuto molka.

Nesreča se je zgodila med krajema Digne in Barcelonnette na nadmorski višini približno 1500 metrov.

Med žrtvami letalske nesreče tudi nemška operna pevca in več Britancev

Počasi prihajajo podrobnosti o 150 ljudeh, ki so v torek izgubili življenje v strmoglavljenju letala nemške družbe Germanwings. Večina je bila Nemcev in Špancev, med njimi so bili tudi najmanj trije Britanci in prav toliko Kazahstancev. Z letalom sta se po nastopu v Barceloni v Düsseldorf vračala tudi operna pevca tamkajšnje operne hiše.

Operni pevec Oleg Bryjak in pevka Maria Radner sta bila na letu domov, potem ko sta v barcelonski operi Gran Teatre del Liceu gostovala v operni predstavi Siegfried Richarda Wagnerja. 54-letni basbaritonist se je rodil v Kazahstanu in je vrsto let pel v düsseldorfski operi. 34-letna altistka je medtem rojena Düsseldorfčanka, na letalu pa je potovala s soprogom in dojenčkom.

Na letalu je bilo tudi 16 nemških najstnikov, ki so se vračali s šolske izmenjave.

V barcelonski operi zastave v znak žalovanja visijo na pol droga. "Izgubili smo velikega umetnika in velikega moža, šokirani smo," pa je glede smrti Bryjaka dejal generalni direktor opere v Düsseldorfu Christoph Meyer, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na krovu letala s skupno 150 ljudmi so bili tudi najmanj trije britanski državljani. "Trenutno mislimo, da so v tej tragediji umrli trije Britanci, ne moremo pa izključiti možnosti, da je britanskih žrtev še več," je danes dejal britanski zunanji minister Philip Hammond.

Tudi v Kazahstanu se zaenkrat potrdili tri smrtne žrtve med svojimi državljani. Kot je sporočilo zunanje ministrstvo v Astani, preučujejo, če je med žrtvami morebiti še četrta kazahstanska državljanka.

Na krovu airbusa A320 je bilo 150 ljudi, 144 potnikov in šest članov posadke. Med njimi naj bi bilo 67 nemških in 45 španskih državljanov. Na letalu je bilo tudi 16 nemških najstnikov, ki so se vračali s šolske izmenjave. Podatki sicer še niso dokončni.

Med potniki naj bi bili še po dva Avstralca in Japonca, pa tudi državljani Danske, Izraela, Turčije, Mehike, Kolumbije in Argentine.

Družinski člani žrtev naj bi danes prispeli v manjši kraj v bližini prizorišča nesreče, kjer so vzpostavili center za pomoč prizadetim, navaja AFP.




Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste