Tetraplegik Senad Alukić

FOTO: Trenutek nepazljivosti je spremenil vse

Janja Ambrožič/Dolenjski list
14. 6. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Bil je uspešen podjetnik, zidar in fasader, pred petimi leti pa je po padcu z balkona oziroma višine dobrih dveh metrov postal tetraplegik. Zaupal nam je svojo zgodbo.

J. A.
Senad Alukić je ključe avtomobila dobil iz rok koordinatorice programov v Društvu paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, Polonce Povše (desna na fotografiji).

Danes 57-letni Senad Alukić ob padcu niti pomisliti ni hotel, da si je dejansko poškodoval hrbtenico. Sledili so meseci zdravljenja, najprej v bolnišnici, potem v Soči: »Ves čas sem mislil, da se bo stanje izboljšalo, tudi ko so me v Soči že učili, kako živeti kot tetraplegik.«

Med rehabilitacijo ga je obiskal predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic, ki mu je pomagal vzpostaviti stik z Društvom paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Včlanil se je in začel redno prihajati na srečanja, izlete. Pri dejavnostih ne more aktivno sodelovati, ker nima gibljivih rok, a rad je zraven in opazuje druge.

»Težko sem sprejel, kar mi je prinesla invalidnost. Po nesreči sem začel živeti za vsak dan posebej, vedel sem, da pot nazaj ne obstaja več.« Najprej je bilo težko, pestile so ga tudi težave, ki so jih prinesle preležanine.

J. A.
Nove pridobitve v društvu so bili veseli tudi ostali člani.

Ponosen na otroke

Kakšno leto pred nesrečo je Senad delal pri invalidu v ljubljanskih Kosezah in ga občudoval, ker je imel toliko veselja do življenja: »Takrat res nisem vedel, da bom tudi jaz pristal na vozičku.«

»Ko sem prišel domov, je najprej zame skrbela žena Alojzija. Tudi zanjo je bilo težko,« je realen. Družinsko življenje se je močno spremenilo, če je bil Senad prej poln energije in načrtov, bil je tudi predsednik kluba tajskega boksa v Trebnjem, se je potem vse umirilo. »Moji trije otroci so se navadili na novo stanje. Danes sem nanje zelo ponosen, 25-letni Alen je že v službi, mlajša dva, 17-letni Jan in 15-letna Alenka, se še šolata. Naučili so se sprejemati svoje dolžnosti. Imamo redne družinske sestanke, na katerih se dogovorimo, kaj bo kdo delal. Če sem prej imel za vzgojo trdo roko, imam danes trd jezik,« hudomušno doda, ob tem pa poudari, da so vsi trije otroci zelo pridni.

Danes je Alukić poln energije. Ko se pogovarjamo z njim, niti za trenutek ne dobimo občutka, da se smili samemu sebi. Ima poseben voziček, ki ga upravlja z glavo, največ z usti, v veliko pomoč mu je zadnja štiri leta tudi asistentka Marjana Hribar. Z njim je vsak delovni dan po osem ur, po potrebi tudi ob vikendih.
Zanimiva je tudi njena zgodba: »Pri njem sem začela delati po naključju. Kot iskalka zaposlitve sem bila prijavljena na zavodu za zaposlovanje. Povabili so me na razgovor in povedali, da zveza paraplegikov išče asistentko. Sprejela sem izziv, za kar mi nikoli ni bilo žal, saj sem po dveh mesecih ugotovila, da bi to delo lahko opravljala vse življenje. Po poklicu sem kovinostrugarka,« pove drobna asistentka, v kateri se skriva veliko fizične in psihične moči.

J. A.
Demonstracijo uporabe prilagojenega vozila si je ogledalo in posnelo veliko ljudi.

Zdaj sta mobilna

Društvo je avto kupilo s pomočjo donatorjev, med katerimi je Okoren izpostavil Krko, Rotary klub Novo mesto, Adrio Mobil in NLB. Avto je začasno dobil Senad, v društvu pa imajo še prilagojen kombi. 

Z Alukićem sta postala dobra prijatelja. Do zdaj sta se večinoma zadrževala v okolici njegovega doma, po novem pa sta mobilna, saj je Društvo paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja nabavilo prilagojeno vozilo in mu ga predalo v začasno uporabo.

»Ta avto mi daje občutek, da spet lahko grem v svet. Marjana ima veliko izkušenj z vožnjo, tako da ji popolnoma zaupam. Preden sem dobil avto, je društvo pošiljalo kombi, da me je peljal na kakšne dejavnosti ali izlet, ampak to ni bilo vsak dan. Zdaj se bova z asistentko lahko vozila ves čas,« je ob predaji zadovoljno povedal Alukić.

Avtomobil je zelo praktičen in hitro sta bila pripravljena za vožnjo. »Svet je postal lepši, ko sem prišel v društvo in spoznal predsednika Jožeta Okorna, z avtom pa so se mi odprle nove poti,« hvaležno še doda Alukić.

J. A.
Prilagoditev vozila je stala devet tisoč evrov.

Estrada

Vasilij Žbogar, ambasador Go to Barcolana
Gladek kot morje v bonaci

Vasiliju Žbogarju se ni treba briti

slovenija-ima-talent-2024
Slovenija ima Talent

Žiranti Talentov: »Ne skrivamo, da ni vsak nastop na dušo pisan vsakemu žirantu!«

ana maria mitic
Klavir prva in edina ljubezen

Ana Maria Mitić živi v celibatu

mitja okorn - arsen peric
Od Hollywooda do modnih brvi

Znani Slovenke in Slovenci, ki so se preselili v tujino, a jih še nismo pozabili

ajda mlakar
Kraljica svoje kuhinje

Pogrinjanje mize je veliko več kot samo postavljanje žlic, vilic in nožev

Screenshot 2024-09-26 181243
Poroka slovenskega vrhunskega atleta

Metalec diska Kristijan Čeh in metalka kladiva Anna Maria Orel pohitela s poroko

Zanimivosti

Toplotna crpalka - zracni vir
Združitev obnovljivega in klasičnega vir energije

Za starejše hiše so primerne hibridne toplotne črpalke

strogi
V šolo bistra buča

Vrnitev v preteklost: 'Kdaj boš šel v tretji razred? Mogoče, ko bomo drugega belili.'

Beeland-1
Zanimivosti

Slovenci vodilni ponudniki apiturizma v svetu

SDO_10-03-24_1219UTC_131-171_RedScreen_4k
Možnost pojava severnega sija

Zabeležili najmočnejši sončev izbruh trenutnega cikla

defibrilator, aed, društvo-aed, oživljanje
Zanimivosti

Ne verjemite filmom. Defibrilator vam sproti daje navodila, kako ga uporabljati.

big mac mcdonalds burger
Drugačen okus

Zakaj ima McDonalds v Evropi boljši okus kot v ZDA?